Општина Беране је посредством  Секретаријата за пољопривреду, туризам, водопривреду и заштиту животне средине спровела акцију бесплатне додјеле садницe шљиве пољопривредним произвођачима – воћарима са подручја општине.

Сходно мјери из Агробуџета за 2018. годину Општине Беране – мјера 4, подршка подизању производних воћних засада (4.1. регресирање садница воћа- шљиве), извршена је набавка 10.000 садница шљиве сорте „чачанска родна“, а испоруку је извшио изабрани понуђач са тендера ДОО „Екоплант“ из Подгорице.

Владало је велико интересовање међу пољопривредним произвођачима, а исти су могли своје захтјеве да предају Секретаријату за пољопривреду, туризам, водопривреду и заштиту животне средине од 22. октобра до 2. новембра.

„Саднице су стигле 6. новембра, а расподјела је била 8. и 9. новембра у просторијама новог Ватрогасног дома. Потражња је била огромна, тражено је око 25.000 садница, а ми смо имали 10.000 садница, због тога смо давали мањи број садница од траженог у захтјевима“, саопштено је из овог Секретаријата.

Према ријечима секретара Божа Премовића, ова мјера је наишла на позитивну реакцију међу пољопривредним произвођачима, а уједно представља и наставак шире акције која се годинама спроводи у циљу ревитализације постојећих и подизању нових комерцијалних засада воћњака. Истакао је да ће се овај програм наставити и наредних година, као и многи други које Општина Беране реализује а све са циљем да се унаприједи пољопривредна производња.