Општина Беране је посредством  Секретаријата за пољопривреду, туризам и водопривреду спровела акцију бесплатне додјеле садница воћа пољопривредним произвођачима – воћарима са подручја општине. Расподјела 10 000 бесплатних воћних садница је, уз координацију инжењера Секретаријата, извршена четвртог новембра у кругу зграде старог Војног одсјека.

Сходно мјери из Агробуџета за 2022. годину Општине Беране – мјера 4, подршка подизању производних воћних засада (4.1. набавка садница континенталног воћа), извршена је набавка 10.000 садница од чега је 9.000 садница шљиве сорти “Чачанска родна“ и „Стенлеј“ и 1.000 садница јабуке сорте ,,Ајдаред“ од изабраног понуђача са тендера Д.О.О „Агро кућа “ –Беране. Пољопривредни произвођачи – воћари су у периоду од 24.10. до 03.11.2022.године подносили захтјеве нашем Секретаријату за остварење права на добијање бесплатних воћних садница,и у том периоду је пристигло 284 (двије стотине осамдесет четири) захтјева.

Према ријечима секретара Божа Премовића , ова мјера је наишла на позитивну реакцију међу пољопривредним произвођачима, а уједно представља и наставак шире акције која се годинама спроводи у циљу ревитализације постојећих и подизању нових комерцијалних засада воћњака. Истакао је да ће се овај програм наставити и наредних година, као и многи други које Општина Беране реализује а све са циљем да се унаприједи пољопривредна производња.