НВО Сјеверна земља започела је пројекат Туристичко-културна рута Берана чији је циљ да у наредном периоду допринесе јачању сарадње локалних туристичких актера кроз промоцију и валоризацију туристичких потенцијала Берана, у циљу унапређења туристичке понуде и економског развоја локалне заједнице.

Овај пројекат обухвата бројне активности усмјерене на различите актере који могу допринијети подизању свијести о значају туризама за развој града. У том смјеру већ у наредним мјесецима биће организоване радионице за власнике/це сеоских домаћинстава и угоститеље, као и едукативни семинари за туристичке раднике/це са територије општина Беране и Андријевица. Поред тога биће организована и студијска посјета одабраним локацијама, током које ће новинари и инфлуенсери из Црне Горе моћи да се упознају са туристичком понудом Берана. Након ове посјете биће реализован конкурс за најбољу причу која промовише Беране.

Препознајући значај напора који улажу запослени у институцијама културе, кроз пројекат ће бити омогућено да дио представника ових институција похађа семинар на којем ће моћи да осмисле иновативан медија-план, како би своје активности представили широј публици на занимљив начин и тиме их заинтересовали за посјету Беранама.

Пројекат Туристичко-културна рута Берана трајаће десет мјесеци, а предвиђено је да кроз програме обука прође 15 туристичких радника/ца, 20 власник/ца сеоских домаћинстава и угоститеља и 10 представник/ца институција које се баве културном баштином Берана.

НВО Сјеверна земља финансијску подршку за спровођење овог пројекта добила је кроз програм ReLOaD2, коју финансира Европска унија, а спроводи UNDP у партнерству са четрнаест локалних самоуправа, међу којима су Беране и Андријевица, чинећи кластер ,,Заједно за сјевер“.