Интернационални  филмски фестивал Фортеца , који окупља филмове и ауторе са сјевера Европе, региона и свијета, након Пераста и Цетиња биће одржан у Беранама, а пројекције филмова ће бити приказане у просторијама Центра за културу од 03. до 05.октобра.

Међународни филмски фестивал Фортеца у организацији Општине Беране -Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО и Центра за културу, биће свечано отворен 03.октобра, са почетком  у 19 часова монодрамом „Челичне ратнице“.

Режију и текст овог филма, који говори о женама које су учествовале у Првом свјетском рату, потписује прослављена  глумица Јелена- Мила Иванишевић.

Другог дана филмског фестивала , са почетком у 18 часова биће приказан шведски филм  „Крв Лапонаца“ , а истог дана у 20 часова хрватски филм „Агапе“.

У суботу, трећег дана фестивала сви љубитељи, моћи ће да погледају  филмове из Србије, Шведске, Украјине и Босне и Херцеговине.

16 сати је резервисано за српски документарни филм „Унук“, након њега у 17 сати биће приказан шведски филм „Голијат“, у 19 сати  украјински филм  „Бомбе које су разрушиле мир“ а у 20 сати ће се пројектовати филм из Босне и Херцеговине „Жаба„, којим ће се уједно и завршити Интернационални филмски фестивал Фортеца.

Све филмске пројекције су бесплатне.