Беранско културно љето почиње вечерас манифестацијом „Ладица ђинђува по тргу просута“ која ће се одржати на Његошевом тргу, и то у следећим терминима: Ликовна колонија од 15 до 18 часова и Поетско – музички програм од 19 до 21 час, саопштено је данас на конференцији за новинаре у Спомен кући војводе Гавра Вуковића.

На конференцији су говорили Иван Радевић, директор Туристичке организације Беране, Виолета Фолић и Слободанка Ивановић, директорице Полимског музеја и Центра за културу, Зоран Јојић, општински секретар за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО, и Горан Зоњић, директор Спортског центра.

Према ријечима Ивана Радевића, директора Туристичке организације, њихове активности су почеле још раније са Лимском регатом а биће настављене изложбом Олдтајемра (15. јул, 11 часова), концертом Иване Селаков,поп пјевачице, за Дан општине у главној улици (21. јул, 21 сат), музичким фестивалом „Тхундер фест“ на беранском аеродрому (22. и 23. јул, 21 сат), традиционалном манифестацијом„Шалуфијада“ (29. јул, 11 часова) а завршавају се Аеро-митингом авиомоделара који ће бити одржан 5. августа.

Директорка Центар за културу Слободанка Ивановић, казала је да ће током трајања Беранског културног љета у овој установи бити приказане двије позоришне представе – 3. јула „Лопуже“ по тексту Бранислава Нушића, а у извођењу Позоришта „Славија“ и комад „Последњи чин комедије смрти“ редитеља Горана Бјелановића, рађен у продукцији беранског Центра за културу, који је на програму 11. јула.

„Што се тиче музичког дијела програма, концерт класичне музике у извођењу дуа Борис Никчевић – гитара и Бојана Брајовић – флаута планиран је за 5. јул. Учествујемо и у програму „Дани руске културе“ у оквиру којег ћемо у Центру за културу за три дана приказати шест руских филмова. За 20. јул планиран је концерт Руског плесног ансамбла, а за 25. јул књижевно вече посвећено Достојевском. Дан касније биће отворена изложба књига руских аутора“, додала је Ивановић.

Програм Беранског културног љета подржаће и Полимски музеј организацијом двије изложбе. „Прва је изложба фотографија у оквиру „Дана руске културе“ под називом „Живот Александро – Невске лавре у слици и ријечи“. Изложба ће бити организована у сарадњи са Епархијом будимљанско – никшићком, и биће отворена 19. јула. Друга изложба, под називом „Алергене биљке“, која је рађена у сарадњи са Природњачким музејом из Београда, биће отворена 28. јула“, казала је директорка Полимског музеја Виолета Фолић.

Директор Спортског центра Горан Зоњић, истакао је да ће и ове године у оквиру Беранског културног љета бити организован традиционални турнир у малом фудбалу.

„Пракса је претходних година била да овај турнир почиње 21. јула, али ове године смо ријешили да он почне 10. јула. Жеља нам је да ове године тај турнир вратимо на стари, препознатљив ниво. Обезбиједили смо, уз подршку Секретаријата за спорт, наградни фонд од 3000 еура за првопласиране екипе“, казао је Зоњић.

Секретар секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО Општине Беране Зоран Јојић, истакао је да је овај секретаријат носилац организације концерта Биљане Крстић, који ће бити одржан 17. Јула, у Спомен парку на Јасиковцу.

„Такође смо носиоци и организације Петог атлетског митинга који ће бити одржан дан касније. Овај митинг ће бити другачији од претходних јер ће бити организован у главној градској улици по угледу на велике свјетске градове. Поред овог, заједно са МК „Соколови“, учествоваћемо у организацији „Моторијаде“ која ће бити одржана од 14. до 16 јула“, рекао је Јојић.