Традиционaлна манифестација „Беранско културно љето“, како је најавила директорица Центра за културу Слободанка Ивановић, почеће 2. јула и трајаће до 10. августа. Беранци и гости са стране ће имати прилику да бесплатно погледају представе, посјете концерте познатих извођача, али и да присуствују изложбама и књижевним вечерима.

Програми ће се, како су најавили организатори, одвијати на отвореном, и то у главној улици, на Јасиковцу, аеродрому, малом стадиону, главној градској плажи и на простору Целулозе,  али и у галерији Полимског музеја, сали Центра за културу и кући Војводе Гавра Вуковића.

„Програм овогодишњег културног љета је разноврстан и припремљен је за различите старосне узрасте и културне афинитете, а све са циљем како бисмо нашим суграђанима и гостима са стране учинили љепше и садржајније љето у Беранама“, казала је Ивановићева, и додала да се водило рачуна и о оним грађанима који нису у могућности често да посјећују културна дешавања у граду.

Од концерата су најављени наступи популарних пјевача Бобана Рајовића и Аца Пејовића у главној улици, 21. јула (Дан општине) и 1. августа, као и групе Легенде на Јасиковцу 10. августа.

На беранском аеродрому 28. и 29. јула ће се одржати пети по реду фестивал урбане музике Тандр фест, који је прошле године привукао близу 15.000 хиљада посјетилаца.  Публика ће имати прилику да чује прве вечери познате хип хоп извођаче из региона и то ТХЦФ, Ху си, Груа и Римског и Корону, док ће друге вечери наступити звијезде електронске музике попут њемачког Ди Џеја Томаса Голда, београдских састава Зап ми строуб и Диаволи и Марвард.

Четврта Моторијада у организацији мото клуба „Соколови“, а под покровитељством Општине, трајаће од петка 13. јула до недеље 15. јула на простору бивше Фабрике целулозе и папира. Љубитељи двоточкаша и добре музике имаће прилику да у петак 13. јула уживају у наступима херцеговачке рок групе Кругови у житу и састава Супермен из Шабца. Друго вече је резервисано за свирку, најактивнијег регионалног рок састава данашњице Ничим изазван и црногорског рок музичара Исака Шабановића. Обје вечери својим сетом ће додатно загријати атмосферу Ди џеј Раца.

Поетско-музичка и ликовна манифестација „Ладица ђинђува по тргу просута“ која окупља умјетнике из Берана а и шире, биће одржана 30. јула на Његошевом тргу.

Јединствена беранска Шлауфијада заказана је за трећи август на главној градској плажи, а традицонални турнир у малом фудбалу ће се одржати у периоду од 10. до 15. јула на стадиону малих спортова.

Беранско позориште ће се представити са двије позоришне представе и то „Последњи чин комедије смрти“ и „Идемо у лов“. За обје режију потписује Горан Бјелановић а биће изведене на сцени Центра за културу другог, односно шестог јула.

Умјетничко – позоришни програм обиљежиће и гостовања позоришта „Славија“ из Београда четвртог јула са представом „Свингери“ и бјелопољског позоришта са представом „Мировна мисија“ петог јула , затим Дани руске културе од 19. до 25. јула (изложба фотографија „Најљепша земља“ Руског географског друштва из Београда и концерт руског ансамбла у сали Центра за културу и порти манастира Ђурђеви ступови 19. јула, концерт руских музичара 20. јула у Центру за културу, округли сто руско – црногорски односи кроз вјекове у Полимском музеју 23. јула, документарни филм „Страдање царске породице Романов“ 24. јула и промоција књиге „Руси у Црној Гори“ аутора Зорана Локтионова 25. јула).

У склопу Беранског културног љета одржаће се и међународна ликовна колонија „Беране – Калудра 2018“ од 15. до 22. јула, отварање једанаесте по реду школе за младе дипломате „Гавро Вуковић“ другог јула, изложба олдтајемра 15. јула, концерт дуа Вокс ту фил који чине Недељко Пејовић и Бојана Пејановић трећег јула у сали Центра за културу, свечана сједница поводом Дана општине у сали Центра за културу и изложба скулптура Зорана Миловића у галерији Полимског музеја 21. јула, као и Аеро-митинг авиомоделара на аердрому 4. августа.

Под покровитељством Општине Беране а уз подршку Министарства културе, организатори Беранског културног љета су јавне установе Центар за културу и Полимски музеј, Туристичка организација Беране, општински Секеретаријат за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО и Спортски центар.

Untitled-2