Центар за грађанско образовање (ЦГО) организовао је у Црногорском народном позоришту (ЦНП), конференцију за медије, на којој су представљени програм и партнери седмог Фестивала филма о људским правима УБРЗАЈ 2016.

Милош Кнежевић, директор Фестивала УБРЗАЈ 2016, подсјетио је да се ради о првом и једином фестивалу такве врсте у Црној Гори, који има за циљ да посредством филма допринесе подизању свијести грађана и грађанки о важности људских права, њихове заштите и унапрјеђења, као и вриједносног оквира који подстиче хармоничне односе међу различитима по било којем основу. Он се захвалио и Црногорском народном позоришту (ЦНП) које је, као већ традиционални партнер, имало отворености да препозна значај и умјетничку понуду коју нуди Фестивал УБРЗАЈ. “Ми смо им на томе неизмјерно захвални јер вјерујемо да је овај вид сарадње између институција и невладиног сектора у јавном интересу“, рекао је Кнежевић.
Зорана Краљ, директорка Црногорског народног позоришта, изразила је задовољство због партнерства са ЦГО у раду на Фестивалу филма о људским правима УБРЗАЈ 2016 и што „ заједно са осталим партнерима дијелимо сви исту друштвену али и умјетичку мисију“.„Овај Фестивал из године у годину потврђује своју снагу, свој значај и оправданост концепта који подразумијева проблематизовање теме људских права, подизање свијести о важности унапријеђења у овој области, скретање пажње и стављање у фокус свих ових осјетљивих и актуелних проблема који се тичу цјелокупног друштва, а кроз медиј филма“, оцијенила је она. „Сигурна сам да ће Црногорско народно позориште од 10. до 14. децембра бити мјесто окупљања, мјесто дијалога и да ће 12 вриједних филмских остварења на подстицајан начин отворити бројне изазовне теме које припадају корпусу људских права“, нагласила је.

Далиборка Уљаревић, извршна директорка ЦГО-а представила је овогодишњу селекцију: „10. децембра, на Међународни дан људских права, почећемо да убрзавамо са остварењем хрватског аутора Томислава Жаје “Слободни”, који ће бити и гост овогодишњег Фестивала, а исте вечери слиједи “Ослобођење Скопља” редитељског двојца Радета и Данила Шербеџије. У недјељу имамо “Земљу картела” америчког редитеља Меттхеw Хеинемана, затим филма шведско-америчке продукције “Кики” којим дајемо допринос обиљежавању Недјеље прајда у Подгорици и подршку колегама који раде на припреми Поворке поносе, а вече затвара филм “Мој властити рат” Лидије Зеловић, која ће такође бити наша гошћа. Понедјељак, 12. децембар, обиљежавају филмови “Олуја” Татиане Хуезо, затим “Албум” чији је редитељ Мехмет Цан Мартоглу, и “Закон Мотлијеве” данске редитељке Ницоле Хоранy. У уторак нас очекује сјајно остварење Вернера Херцога “Гле чуда: фантазије повезаног свијета”, затим “Министарство љубави” Пава Маринковића, као и “Дипломата” од Давида Холбрука. Овогодишње издање Фестивала УБРЗАЈ затвара чилеански кандитар за Оскара – филм “Неруда” Пабла Лаурена. Имаћемо и двије дискусије након пројекција у оквиру којих ћемо проблематизирати неке од тих неуралгичних тачака са нашим гостима“.

„Филмови који ће бити представљени нијесу комерцијалне природе. Неријеко су потресни, тешки за понијети у мислима, узнемирујући, провокативни, али и мотивирајући. И зато је порука овогодишњег Фестивала: О ТЕБИ ЈЕ РИЈЕЧ! а УБРЗАЈ може да мијења све нас, само ако то допустимо, ако се отворимо за другост и другачије, ако схватимо да је снага у нама“, подвукла је Уљаревић, истакавши да је то „снага коју морамо да извучемо из себе и да је користимо да се боримо за своја права, али и права оних који су маргинализовани, дискриминисани због своје различитости или немоћни да се одупру угњетавању. То је снага коју показују и јунаци ових наших филмова у врло граничним ситуацијама које“.

Уљаревић је закључила уз подсјећање подсјетила да Фестивал има двојност људско-правашког и умјетничког, и да ће приликом отварања Фестивала додијелити годишње награде ЦГО-а и Фестивала за афирмацију људских права и грађанског активизма у категорији појединаца и организација.

Марис Тебецис, други секретар у Амбасади Аустралије у Београду, истакао је да: „Људска права су фундаментална за демократију. Подсјетио бих да је Аустралија сада кандидат за члана Савјет за људска права Уједињених нација. Вјерујемо да је најбитнија ствар у овом смислу образовање, јер поштовање људских права почиње са квалитетним образовањем о људским правима и зато наша Амбасада подржава овај Фестивал, који промовише поштовање људских права цијелом црногорском друштву“. „Драго нам је што чујемо да је овај Фестивал филма о људским правима отворен за све грађане и грађанке Црне Горе. Веома смо захвални на прилици да будемо дио Фестивала и да тиме доприносимо поштовању људских права у Црној Гори“, закључио је он.

cgo-cce-press-ubrzaj-f

Марк Вајнберг, Шеф одјељења за медије и културу у Амбасади САД у Подгорици, истакао је «Ми смо поносни да радимо са Центром за грађанско образовање у реализацији Фестивала филма о људским правима УБРЗАЈ од самих почетака. Уочи седмог издања овог Фестивала, можемо рећи да је то један од најуспјешнијих пројеката које смо подржали у Црној Гори“.

„Промоција људских права је један од највиших циљева САД-а овдје у Црној Гори, као и широм свијета. Није лако развијати учинковите програме који би промовисали људска права. То захтијева креативност, планирање и доста тешког рада. Допада ми се начин на који УБРЗАЈ стимулише дискусију о критичним питања из домена људских права кроз умјетност. Суштина умјетности је да изазове, да интригира и комуницира, а управо то је оно што ЦГО ради путем овог Фестивала. Они подвлаче значај људских права из различитих аспеката и причају приче из свијета да би публика из Црне Горе могла да научи више о овој теми“, нагласио је он.

Зоран Јојић, Секретар секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО из Општине Беране, изразио је задовољство због тога што Фестивал филма о људским правима УБРЗАЈ 2016 има и своја издања у Беранама, нагласивши да управо та издања представљају репер успостављања новог културног идентитета Берана. Он је рекао да Фестивал ,,може бити покретач-агенс дефинисања и унапријеђења односа према људским правима, која су истовремено универзална али и конкретна, подједнако испуњена и дефинисана прошлошћу, отворена за садашњост и усмјерена на будућнност. Данас можемо рећи да се урбаност једне заједнице мјери и степеном остваривања људских права и да њихово унапријеђење и поштовање ствара управо урбаност и позитивну слику једне заједнице”.

Кнежевић се посебно захвалио и Културном центру «Никола Ђурковић» чији представник из објективних разлога није могао бити на конференцији за медије.

7. Фестивал филма о људским правима УБРЗАЈ 2016 биће одржан од 10. до 14. децембра 2016. у Подгорици, у Црногорском народном позоришту (ЦНП). Фестивал ће ове, као и претходне године, имати и паралелна издања у Котору – 11. и 12. Децембра у кино “Бока” и у Беранама – 12. и 13. децембра у Центру за културу.

УБРЗАЈ 2016 се реализује у сарадњи са Црногорским народним позориштем (ЦНП), BELDOCS-ом, Културним центром «Никола Ђурковић» из Котора, Општином Беране и Центром за културу Беране. Медијски покровитељи УБРЗАЈ 2016 су јавни сервис РТЦГ и НД Вијести. Фестивал се реализује и уз подршку Комисије за расподјелу дијела прихода од игара на срећу Владе Црне, Аустралијске амбасаде, Амбасаде САД, фондације Хеинрицх Болл, као и компанија Монтепано, Метрополис, ПГ Такси, Пошта Црне Горе и Compania de vinos Montenegro.

Све информације о Фестивалу филма о људским правима УБРЗАЈ 2016 доступне су на званичном сајту: ubrzaj.me
Promotivni spot