Беране је поново град дјеце! Општина Беране и ЈУ „Центар за културу“, и ове године организовали су међунaродни дјечји фестивал пјевача, глумаца и забављача „Лимско срце“.

Ова тродневна манифестација има за циљ да уведе најмлађе у позоришну умјетност, духовно обогати живот дјеце и младих путем позоришта, промовише образовање и културу.

У главној градској улици “Мојсије Зечевић“, тачно у подне, почео је други фестивал на којем ће до 30. октобра бити изведени различити програми за најмлађе.

Фестивал је отворио секретар Секеретаријата за финансије и економски развој Општине Беране, Светомир Аковић.

„Дјецо град је ваш, фестивал је ваш“, поручио је Аковић, додавши да су пажња и срећа најважније што се дјеци мора пружити, а фестивал „Лимско срце“ велича управо те вриједности.

На свечаном отварању, малишани су уживали у концерту под називом „Љубав је кад се воли“, глумца и забављача за дјецу, Радојице Станковића познатијег као Шанта Панта. Након њега су наступиле чланице плесног клуба „Дуга“, а потом је услиједило представљање учесника ове манифестације (пјевача, глумаца и аниматора). Специјално за ову прилику уприличен је и дефиле дјеце у различитим костимима и маскама са ликовима јунака које воле, а за најмаштовитије су обезбијеђене и награде.

Награде су добили: Урош Јелић, ученик првог разреда ОШ“ Вукашин Радуновић“, освојио прву награду као лик чобанина, друга награда за колективну маску „Јесен“ припала је ученицима I /2 одјељења ОШ „ Радомир Митровић“, а трећа Нини Рамусовић, ученици ОШ „Вук Караџић“.

Повељама за допринос фестивалу „Лимско срце“ награђени су Калина Стешевић ученица ОШ „Вук Караџић“ за костим „Горске виле“ , одјељење IV3 ОШ „ Радомир Митровић“, (јесење виле и вилењаци), Војин Вулевић првак ОШ „ Радомир Митровић“, као риболовац и Матија Марсенић ученик исте школе као гусар.

Фестивал је касније настављен у сали Центра за културу. Наши најмлађани суграђани уживали су у представама „Дете је човек битан“, пјесника и драмског писца Тоде Николетића, и „Причамо причу“, Театра из Зенице.

Маштовито и пјеснички, едукативно и интерактивно, протекло је ово дружење. Дјеца су учествовала кроз квиз, игроказ и пјесме у представама.

Ученици нижих разреда основних школа са подручја наше општине, као и полазници предшколске установе „Радмила Недић“ и Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју, који су присуствовали отварању и касније представама у Центру за културу, нису крили своје одушевљење. Богат фестивалски програм, очекује се и у наредна два дана.

Улаз за ученике и полазнике предшколских установа је бесплатан, саопштено је из Општине Беране.