Спортска манифестација “Дани шаха – Беране 2022”, у оквиру које ће бити одиграна четири турнира, започета је данас отварањем дводневног 15. Аматерског првенства Црне Горе у шаху. Манифестацију “Дани шаха – Беране 2022” свечано је отворио потпредсједник Општине Беране Дамјан Ћулафић, који је казао да се локална управа, у оквиру својих могућности, потрудила да подржи ову манифестацију.

На првенству, које се одржава на тераси хотела “Ил Соле”, учествује 41 такмичар из наше државе.

“Изузетна ми је част да сам имао прилику да угостим представнике шаховског клуба, саслушам њихову идеју коју сам оцијенио као изузетну и ево данас је реализујемо… Када сам дошао овдје размишљао сам да ли је шах спорт или неко интелектуално надигравање, и чини ми се да је и једно и друго. Можда мало више за мој појам ово друго, тако да сам негдје у шали, а највећим дијелом у збиљи помислио да ћете тешко наћи на једном мјесту већи број интелигентнијих људи него што је то овдје”, истакао је потпредсједник Ћулафић.

Предсједник Шаховског клуба “Беране” Радомир Јочић, казао је да је циљ ове манифестације промоција шаха у Беранама и на сјеверу државе.

“С обзиром на то да је ШК “Беране” учесник Премијер лиге и да у оквиру клуба функционише и школа шаха надамо се даљој популаризацији шаха на нашем простору”, додао је он и изразио наду да ће се сви гости пријатно осјећати у Беранама и пожелио свима пуно успјеха у такмичењу.

Правила по којима се одиграва турнир учесницима је представио предсједник ШК “Гамбит” из Берана, судија Жељко Обадовић. Он је, између осталог, казао да ће данас бити одиграно пет, а сјутра четири кола.

Током Дана шаха, 6. августа биће одржан Меморијални турнир у спомен на преминуле шахисте из Берана, наредног дана биће одиграно Отворено брзопотезно првенство Берана, док се средином септембра планира организовање Првенства Берана за млађе категорије.

Ову манифестацију, под покровитељством Министарства спорта и Општине Беране, а у сарадњи са Шаховским савезом Црне Горе, организују шаховски клубови “Беране” и “Гамбит”.