У седам општина на сјеверу Црне Горе, међу којима је и Беране, данас је почела обука за 30 незапослених жена и младих у оквиру пројeкта “Унапријеђен приступ тржишту рада за жене и младе на сјевероистоку Црне Горе”. Пројекат партнерски спроводе њемачка организација „Хелп“, Општина Беране и Биро рада, а финансира га Министaрство финансија, односно Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи.

Почела обука за 30 незапослених жена и младих са сјевера

Посебно је фокусиран на мање развијене општине у сјевероисточном дијелу Црне Горе гдје је незапосленост горући проблем. Стопа незапослености у овом дијелу државе је скоро шест пута већа него у приморском региону и око три пута него у централном дијелу, званични су подаци.

Поред незапослених жена и младих из нашег града, споразуме са послодавцима за стручну обуку на раду, у трајању од шест мјесеци, средином прошле недеље су потписали у Регионалном бизнис центру и кандидати из Андријевице, Бијелог Поља, Петњице, Рожаја и Плава.

Како је казао, приликом потписивања, регионални координатор Хелпа, Клаус Мок пројектом је предвиђено да подрже учешће у обуци за све кандидате са 200 евра мјесечно.

„Незапослене особе које учествују у стручном оспособљавању добиће прилику да кроз дефинисану обуку на раду усаврше потребна знања и вјештине и евентуално се наметну послодавцима за дугорочно запослење“, рекао је он.

Почела обука за 30 незапослених жена и младих са сјевера

Савјетник у Служби предсједника општине, Зоран Јојић је тада истакао да је захваљујући овом пројекту пружена прилика нашим суграђанима за запослење.

„Они ће најмање шест мјесеци бити ангажовани у појединим предузећима, која су задовољила критеријуме конкурса. Надамо се да ће им стечено искуство помоћи да добију и стално запослење. Кроз пројекат углавном су запослени људи из области дефицитарних занимања”, истако је Јојић, наглашавајући да се нада да је ово почетак сарадње са Хелпом и да ће се наставити сарадња кроз друге пројекте који би запослили још више наших суграђана.

Укупна вриједност пројеката је 170.000 евра.

Почела обука за 30 незапослених жена и младих са сјевера