Највећа српска и југословенска глумица Милена Дравић преминула је у 79. години у Београду, послије тешке болести.

Она и њен покојни супруг, легендарни глумац Драган Николић били су почасни грађани Берана. Преци овог позоришног великана поријеклом су из овог краја.

Јунакиња ратних епопеја, бунтовница црног таласа, изузетна у комедијама и трагедијама.  Глумила је у више од сто филмских остварења. Популарност јој је донијела сарадња са Љубишом Самарџићем.

665325_milena-dravic_ls

Биографија

На филму је дебитовала 1959. године у остварењу „Врата остају отворена“ Франитишека Чапа.

Широку популарност и прву „Златну арену“ у Пули добила је 1962. године за улогу у филму „Прекобројна“ Бранка Бауера.

Велике улоге остварила је и у филмовима „Јутро“, „Козара“, „Битка на Неретви“, „Љубавни живот Будимира Трајковића“, „Рад на одређено време“, „Мој тата на одређено време“, „Секула се опет жени“, „Није лако са мушкарцима“ и „Зона Замфирова“.

Позната је још и као учитељица из култне серије „Приче из Непричаве“, Вера из „Полицајца са Петловог брда“, затим као Вукосава Петровић и Споменка из ТВ-комедија „Позориште у кући“ и „Луд, збуњен, нормалан“.

Са својим трећим супругом и колегом Драганом Николићем је од 1972. до 1974. водила популарни шоу програм „Образ уз образ“.

Милена је често играла самохране мајке, сељанке, жене из радничке класе, била је и пионир и ексцентрична јунакиња филмова Црног таласа, а великим дијелом на успјеху у каријери дугује и романтичним комедијама у којима је глумила уз Љубишу Самарџића.

Била је добитница Награде за најбољу споредну глумицу на Канском филмском фестивалу, специјалне награде „Златна ружа“ на Филмском фестивалу у Венецији, најпрестижнијих српских награда Добричин прстен и „Жанка Стокић“ за цјелокупан допринос југословенској и српској кинематографији.

Такође, освајала је награде „Јоаким Вујић“, награде „Павле Вуисић“ на Филмским сусретима у Нишу, четири „Златна ћурана“ на Данима комедије у Јагодини и чак рекордних десет „Златних арена“ на Филмском фестивалу у Пули. Због тога је често сматрају највећом звијездом у историји српске и југословенске кинематографије.

Рођена је 5. октобра 1940. у Београду, на Дорћолу. Похађала је основну школу „Јанко Веселиновић“, а потом уписала Прву београдску гимназију.

MILENA DRAVIC I DRAGAN NIKOLIC 02

Почиваће у Алеји заслужних грађана

Глумица Милена Дравић биће сахрањена у Алеји заслужних грађана у Београду, поред деценијског партнера у професионалном и приватном животу Драгана Гаге Николића, саопштено је из Скупштине Београда. Мјесто и вријеме комеморације накнадно ће објавити Удружење филмских глумаца Србије, додаје се у саопштењу.