У организацији Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО, Општине Беране, већ пету годину, у оквиру беранског културног љета,  30.јула одржан је културно-умјетнички програм ,,Ладица ђинђува по тргу просута“.

IMG_3266

Током дана на Његошевом тргу текла је ликовна радионица (сликање, вајање, цртање, осликавање мурала и предмета разним техникама) која је окупила академске сликаре и заљубљенике у ликовну умјетност. Акрилним , уљаним и фасадним бојама, угљем, кредама, оловкама, декупажом,умјетничка дјела стварали су : Мира Гарчевић, Борис Боро Вујовић, Ивона Ђукић, Филип Радојевић, Жељко Обрадовић, Милован Марић, Емилија Зечевић, Бранислав Јолић,креативни тим Слободанке Бобе Боричић, Ново Бракочевић, Славиша Ђино Ђиновић, Никола Недовић, Адо и Сања Руговац. Допринос су дали и најмлађи посјетиоци ликовне колоније.

Након ликовне колоније, због временских неприлика, изложба радова одржана је у Полимском музеју, као и поетско-музички дио манифестације.

IMG_3598

У препуној галерији Полимског музеја своје и стихове познатих аутора и монологе говорили су: Дарко Јововић, новинар и писац, Мирсада Мира Гарчевић, списатељица, Паола Иритано и Васко Драговић, глумци Позоришта Центра за културу Беране, Горан Бјелановић, редитељ и писац, Предраг Пеђа Вукојевић, гостујући члан Беранског позоришта. Посебну пажњу завриједила је гошћа, београдска глумица, која живи и ради у Стокхолму Јелена Мила Иванишевић. Дуги аплауз измамила је монологом из представе Царица Јелена.

IMG_3322

Својим гласом одушевиле су, као и претходе четири године, пјевачке групе ,,Горске очи“ и ,,O dive bell canto“ из Берана, а музичку пратњу  помогла је уз гитару Николина Добрашиновић.  Трио виолине Ниже музичке школе, у саставу Теа Лекић, Амила Ашимовић и Настасија Зоговић, наступао је са двије копозиције.

Захваљујући  компанији ,,Плантаже 13.јул“ уз музику, пјесму и поезију гости су дегустирали вино, а пекара ,,Марковић“ за најмлађе учеснике обезбиједила је колаче.

Захваљујући пријатељима манифестације, Паб Штабу, Кафе бару Бистро, Кућа Бару, Гараж Бару, ДОО Десетка и медијском спонзору Радио Беране, ова манифестација заузела је високо мјесто на љествици културних дешавања у Беранама, али и повезала људе, склопила нова пријатељства, обновила она стара и најавила будућу сарадњу са културним ствараоцима.

IMG_3308

Како ,,Ладица“ носи много ширу поруку од једнодневног програм, кроз ову манифестацију чији је концепт: умјетност на улици, у наредним годинама биће урађено неколико мурала на већим јавним површинам, а Општина Беране за наредну годину буџетом ће опредијелити средства за техничку документацију и реконструкцију читавог Његошевог трга. Као знак радова који су на тргу извођени претходних дана, али и као најава будућих радова, на симболичан начин, умјетник Славиша Ђиновић осликао је грађевинска колица и тако још једном показао да границе у умјетности не постоје. Колица су уручена нашој суграђанки, госпођи Ради Поповић која је током извођења радова на тргу уступила дио грађевинског материјала.