Одржана онлајн радионица о ЕУ фондовима – резултати и перспектива за општине.

Представљајући искуства Општине Беране у кориштењу ЕУ фондова, Маја Пешић, помоћница у Секретаријату за инвестиције и пројекте, је нагласила да „локална самоуправа има за циљ јачање економске стабилности и подизање квалитета животног стандарда грађана, што дијелом постиже кориштењем средстава ЕУ фондова“.

За то су нам потребни искусни и едуковани људски ресурси. Поред тога, током претходног периода реализовања пројеката финансираних из ових фондова и примјера позитивне праксе оснивања фонда за предфинансирање, оснивање фонда за финансирање израде техничке документације за пројекте са Јединствене листе инфрастуктурних пројеката би био велики корак напријед“, казала је Пешић на радионици о ЕУ фондовима – резултати и перспектива за општине.

Радионицу су заједнички организовале Канцеларија за европске интеграције и Заједница општина, а учествовало је више од 60 учесника, представника локалних самоуправа, министарстава, Делегације Европске уније и организатора.

Говорили су и Бојан Вујовић – савјетник замјеника главног преговарача-националног ИПА координатора; Вања Старовлах – помоћница Генералног секретара Заједнице општине Црне Горе и Дарко Мрваљевић – предсједник Одбора за европске интеграције и међународну сарадњу Заједнице општина.

Радионица је организована у оквиру пројекта Подршка Канцеларији НИПАК-а у надгледању и евалуацији текућих ИПА програма и припреми будуће ИПА подршке, који финансира ЕУ с циљем размјене искуства, представљања резултата у досадашњем спровођењу Ипе, као и пружањем информација у вези са новом финансијском перспективом за период 2021-2027., ИПА 3.