У организацији Управе полиције – Одсјека за превенцију и рад полиције у заједници, а уз подршку Општине Беране, у нашем граду је представљен пројекат „Рад полиције у заједници“.

ПАВИЋЕВИЋ: Полиција да буде доступна сваком грађанину и одговори на сваки захтјев

Пројекат ће бити реализован у сарадњи са свим центрима и одјељењима безбједности на територији државе, саопштено је на састанку, који је одржан у великој сали СО Беране, а којем су присуствовали представници локалне самоуправе, мјесних заједница, невладиних организација, као и директори основних и средњих школа.

Присутнима су се обратили савјетник у Службу предсједника општине Дарко Стојановић, начелник Центра безбједности Беране Миодраг Божовић, начелница Одсјека за превенцију и рад полиције у заједници Тамара Павићевић и командир станице полиције ЦБ Беране Марјан Рачић.

Савјетник у Служби предсједника Дарко Стојановић, истакао је да су и Општина и полиција сервис грађана, као и да ће заједнички рад и партнерство ове двије институције допринијети успостављању још боље и квалитетније комуникације.

„Имамо интензивирану сарадњу Комуналне полиције Општине Беране и Управе полиције у последње вријеме, што даје резултате. Одлична сарадња током  недавног организовања великог догађаја у Беранама – 63. првенства Балкана у кросу, говори у прилог томе. Ово такмичење је окупило око 200 такмичара из петнаест земаља Балканске атлетске федерације, а одређене земље су имале посебне захтјеве за објезбјеђење својих представника ради боравка у нашој држави и општини Беране уопште. Увјерен сам да је то модел како треба да изгледа сарадња Општине и Управе полиције у наредном периоду“, казао је Стојановић.

Начелник ЦБ Беране Миодраг Божовић, казао је да је циљ овог пројекта повећање безбједности, као и да је то могуће реализовати само уз пуно партнерство са локалном заједницом и грађанима.

Сигуран сам да има простора за заједнички рад, а још више сам убијеђен да имамо  воље и жеље да то урадимо и да у томе успијемо“, рекао је Божовић.

ПАВИЋЕВИЋ: Полиција да буде доступна сваком грађанину и одговори на сваки захтјев

Начелница Одсјека за превенцију и рад полиције у заједници Тамара Павићевић, објаснила је да је Управа полиције препознала потребу да се поново активира пројекат „Рад полиције у заједници“, који у суштини представља принцип рада полиције.

„Важно је да грађани познају полицијске службенике који патролирају у њиховом реону. Добиће њихове контакт податке, како би могли да позову и пријаве евентуални проблем. Све потребе ће бити уважене и решаване у складу са динамиком, јер је циљ овог пројекта да полиција буде доступна сваком грађанину и одговори на сваки захтјев“, казала је Павићевић.

Она је најавила да ће представници Одсјека за превенцију и рад полиције у зајeдници посјетити и остале црногорске градове, како би овај пројекат могао да заживи.

„Након тога, урадићемо анализу и дати предлоге како да се пројекат спроведе. Концепт полиције у заједници представља идеју да полицајци и грађани раде заједно, јер је бебједност заједничка обавеза свих нас, која се може осигурати само кроз партнерство“, закључила је Павићевић.

По ријечима командира Станице полиције ЦБ Беране Марјана Рачића, полиција не може сама да се носи са одређеним изазовима, па је у том случају потребна заједничка сарадња како би безбједност грађана била на већем нивоу.