Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић, шеф сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори Андре Лис и в.д. генералног директора за координацију програма помоћи ЕУ у Министарству вањских послова и европских интеграција Ана Вукадиновић свечано  су данас отворили радовe на изградњи постројења за третман отпадних вода и канализационе мреже у Беранама.

Овај пројекат, који се доминантно финансира из ИПА фондова је до сада највећи пројекат који се уз помоћ Европске уније реализује у Беранама и можемо рећи да представља прекретницу у нашем односу према Европи,  јер се ради о пројекту од којег ће сви грађани Берана имати директну и очигледну корист, рекао је том приликом предсједник Шћекић.

IMG_20160621_112141 (Large)

Укупна вриједност пројеката изградње стамбених јединица у оквиру регионалног стамбеног програма и радова на пројекту унапређења водоснадбијевања, изградње канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода је око 15 милиона евра, прецизирао је Шћекић и додао да Беране може слободно да понесе назив највећег европског градилишта у Црној Гори.

„Нова хала спортова ће бити готова до почетка нове школске године и нове спортске сезоне, чиме ће се у Беране после петогодишње паузе вратити колективни спортови који су били понос града. Врло брзо са министарством улазимо и у пројекат обнове старе хале спортова, која ће када буде завршена бити нова беранска љепотица, старог духа, али и са новим садржајима. У сарадњи са Министарством радимо и на изградњи националног ЦИТЕС центра за прихват заштићених животиња, а дио средстава за припрему пројектне документације смо добили од међународнх фондова“, истакао је Шћекић.

Сви ови примјери нам говоре о неопходности сарадње свих нивоа државне управе у циљу равномјерног регионалног развоја, али нам говоре и о значају и шанси који Европска унија представља за нас, грађане Берана и Црне Горе. Издвојићу намјерно примјер неуређеног одлагалишта отпада на Васовим водама које је значајно утицало на промјену свијести код грађана Црне Горе када се говори о заштити животне средине и које нам је свима практично приближило, често апстрактне фразе о потреби поштовања европских стандарда.  Васове воде су нас научиле да ти стандарди не постоје због Европе, него због нас, због ваздуха који удишемо и воде коју пијемо.   Са задовољством подсјећам да су радови на санацији Васових вода започети и да тај пројекат такође реализује Министарство одрживог развоја и туризма, поручио је предсједник општине.

IMG_20160621_111014 (Large)

„Због свега наведеног пројекат унапређења водоснадбијевања и  третмана отпадних вода не реализујемо да би задовољили захтјеве из преговарачког поглавља 27, него да задовољимо потребе наших грађана за чистом и здравом животном средином. Европске интеграције Црне Горе ће бити успјешне само ако цијелом преговарачком процесу будемо приступали радећи у интересу повећања животног стандарда грађана Црне Горе“, закључио је на крају.

Овај пројекат је један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката из области заштите животне средине, који се у највећој мјери финансира из бесповратних средстава Европске уније (регионални развој) кроз ИПА компоненту III, нагласио је министар Бранимир Гвозденовић.

„Реализацијом овог пројекта чији је завршетак планиран за децембар 2018. године значајно ће се унаприједити квалитет комуналне инфраструктуре у општини Беране, а све у корист грађана и сјеверног региона наше државе“, казао је Гвозденовић.

Изразио је увјерење да изазови који нам предстоје у наредном периоду по питању правовременог спровођења пројеката у складу са захтјевима и правилима ЕУ намећу потребу за заједничким радом и блиском сарадњом свих укључених страна и нагласио да ће надлежно Министарство бити партнер, као и до сада локалним самоуправама на том путу.

„Пројекти као што су реконструкција водоводног система, санација депоније Васове воде који ће се реализовати, односно чија је реализација у току значајно ће утицати на побољшање квалитета живота грађана Берана“, казао је Гвозденовић

„Охрабрен сам са процесима који се дешавају на овом простору прије свега у сектору животне средине и сектору туризма. Данас говоримо о пројектима који у претходном периоду нису били у функцији. Говоримо о новим пројектима животне средине који стварају инфраструктуру за рад висококвалитетног туризма. Говоримо о пројектима који су везани за ревитализацију хотела који нису били у функцији. Очекујем брзу реализацију хотела Беране и хотела Локве. Очекујем да овим пројектима који су везани за животну средину додатно унаприједимо квалитет живота на овом простору“, истакао је министар Гвозденовић.

Он је навео да је током разговора са предсједником Шћекићем посебна пажња била посвећена објекту старе хале, односно скором пуштању у рад нове спортске хале у Беранама.

Андреј Лис, шеф сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори је истакао да се реализацијом овог пројекта показује посвећеност Министарства одрживог развоја и туризма и Општине Беране у заштити животне средине.

„Адекватно сакупљање и третман отпадних вода један је од најскупљих аспеката заштите животне средине. То захтијева значајан допринос свих актера. Надлежних органа, како би обезбиједили финансирање и потребне дозволе, извођача који морају да пруже своје услуге по високим стандардима и грађана који су корисници“, рекао је Лис и додао да ће Беране реализацијом овог пројекта добити постројење за пречишћивање отпадних вода које ће служити грађанима.

„21 км канализационе мреже, шахте, ријечни прелази, 1,4 километара колектора за атмосферске воде ће бити изграђено а садашњи систем колектора ће бити унапријеђен и саниран. Овај пројекат је највећа инвестиција у области инфраструктуре који је ЕУ финансирала до сада у Црној Гори али то је само један од задатака који нам предстоји“, подвукао је Шеф сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније.

Ана Вукадиновић, в.д. генералног директора за координацију програма помоћи ЕУ, изнијела је података да је наша администрација показала да може на прави начин да управља средствима.

„Партнерском сарадњом државе, Општине и Европске комисије успјели смо да у кратком временском року имплементирамо пројекат на прави начин“, казала је и истакла да то отвара нове могућности за што ефикасније коришћење средстава из европских фондова.

Шестог априла текуће године потписана су два уговора за извођење радова са фирмом „Aqualia Infraestructuras“ S.A. из Шпаније, док је 13. јуна текуће године потписан уговор са фирмом „ДРИ управљање инвестициј” из Словеније, којој је повјерена ревизија Главног пројекта за постројење и надзор над извођењем радова.

Пројекат је дефинисан у вишегодишњем Оперативном програму „Регионални развој” 2012-2013, из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) у оквиру компоненте III „Регионални развој“, као и у Споразуму о финансирању који је потписан између Владе Црне Горе и Европске Комисије у децембру 2014. године.

Уговор за Пројектовање и изградњу постројења за пречишћавање отпаних вода у општини Беране, потписан је на 6.101.739,29 €, док је уговор за Изградњу канализационе мреже у општини Беране потписан на 4.881.918,44 €. Укупна вриједност Уговора за надзор је 577.880 €.

Рок за завршетак радова за први уговор је 30, а за други 20 мјесеци, док је период за отклањање могућих недостатака 12 мјесеци.

IMG_20160621_110810              IMG_20160621_113003 (Large)