Тринаесто издање Љетње школе за младе дипломате „Гавро Вуковић“, коју организује Министарство вањских послова у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) свечано је отворено данас у Подгорици. Овогодишња Љетња школа ће у највећој мјери бити одржана у виртуелном формату, усљед актуелне глобалне пандемије.

На церемонији отварања Љетње школе, која је ове године окупила 47 младих дипломата из 28 земаља, говорили су помоћница секретара за пројекте и инвестиције Општине Беране Маја Пешић, министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић и стална представница УНДП-а у Црној Гори Даниела Гашпарикова.

Отворена тринаеста Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“

Представница Општине Беране Маја Пешић указала је на важност личности и дјела Гавра Вуковића за развој црногорске дипломатије, нагласивши да његов легат представља насљеђе које је потребно његовати и убудуће.

„Овај догађај увијек представља додатну инспирацију за све младе нараштаје. Војвода Гавро Вуковић је неколико деценија био истакнути државник Црне Горе, утемељивач и носилац њене званичне дипломатије. Посебно бих истакла да у времену кад наша Црна Гора тражи најбоље и најкраће путеве да постане дио породице савремених европских друштава, у овом осјетљивом тренутку немамо ни времена, а ни простора да се дијелимо по политичким, националним или било којим другим основима.

Сви морамо имати један циљ – чланство у Европској Унији, а самим тим и прихватање свега онога што са собом носи бреме одговорности усвајања европских принципа: владавина права, борба против корупције и криминала, независно тужилаштво и судство, слободни медији, смјењивост власти, који су основни европски постулати, а које морамо прихватити као друштво у цјелини.

Зато позивам и ове нове, младе полазнике, посебно из Црне Горе да искористе тренутак и могућност и пруже свој максимум како бисмо сви заједно досегли основне циљеве свих напредних и развијених друштава. У свему томе, не смијемо никако заборавити да је наша Црна Гора, у то вријеме најмлађа европска држава, стекла огроман успјех управо захваљујући немјерљивом доприносу првог министра иностраних послова“, истакла је Пешић у свом обраћању.

Отворена тринаеста Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“

Шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић је поздравио учеснике и истакао да је фокус овогодишње Љетње школе на улози и значају дипломатије у изградњи одрживе, међусобно повезане глобалне заједнице. Додао је да је актуелна пандемија указала на неопходност блиске сарадње и учвршћивања повјерења између држава и свих других актера међународних односа, те да је дипломатија имала велику улогу у свеобухватном одговору на савремене изазове у циљу постизања дугорочне стабилности и просперитета у свијету.

Отворена тринаеста Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“

Стална представница УНДП-а у Црној Гори Гашпарикова је подсјетила да је Љетња школа за младе дипломате успостављена још 2008. године.

„Данас можемо бити поносни на резултате који су привукли глобалну пажњу: Школу је до сада похађало више од 500 дипломата из 75 земаља и преко 150 еминентних предавача из цијелог свијета,“ казала је стална представница Гашпарикова.

Поручила је учесницима да су они чувари наше будућности, који треба да теже да изграде кохезивна, мирна и отпорна друштва.

“Ви сте амбасадори бољег сјутра, ви сте ти који ће, надамо се, градити бољу и одрживију будућност. Имате добру полазну основу да то постигнете, а то је Агенда 2030 и пратећих 17 Циљева одрживог развоја. То је једини истински универзални план који повезује све земље и грађане широм планете. Вјерујем да ће мрежа полазника ове школе допринијети успјеху и оснажити посвећеност земаља испуњењу Циљева одрживог развоја,” закључила је Гашпарикова.

Три представника Општине Беране су учесници oвогодишње Љетње школе „Гавро Вуковић“ и то: Тамара Кењић, Бранко Ђукић и Гордана Фатић.

Предавања ће држати више од 35 еминентних теоретичара и практичара међународних односа са најпрестижнијих свјетских универзитета и школа, међу којима су Универзитет Оксфорд, Лондонска школа економије и политичких наука, Универзитет Бостон, Универзитет Џон Хопкинс, Универзитет Леиден, Универзитет Лунд, ЕТХ Цирих, Унивезитет Јужне Аустралије, Дипло Фондација и други.