У склопу Клиничко болничког центра (КБЦ) Беране министар здравља др Војислав Шимун свечано отворио нову Ангио салу, чиме су се створили услови за развој савремене кардиологије на сјеверу државе. Поред тога, данас је у овој здравственој установи озваничен и почетак рада Поликлинике са Службом за физикалну медицину, која је смјештена у новом, у потпуности реконструисаном и савермено опремљеном објекту у кругу КБЦ.

Укупна вриједност поменутих пројеката, како је након свечаног отварања и обиласка изјавио министар Шимун, је око два милиона еура, од чега је само за Ангио салу уложено милион и 100 хиљада еура.

„Отварањем Ангио сале КБЦ Беране практично постаје центар за хемодинамску обраду кардиоваскуларних пацијената, што је посебно значајно ако знамо да су управо кардиоваскуларне болести примарне по морбидитету и морталитету у Црној Гори. На овај начин поред доступности имамо и једну квалитетну здравствну услугу која је до сада била доступна само у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ)“, казао је министар Шимун.

Он је нагласио да се управо на овај начин јачају регионални здравствени центри, као и да КБЦ Беране, осим форме, сада са оваквим садржајима полако добија и суштину.

„Министарство здравља, у тенденцији да обезбиједи приступачну, квалитетну здравствену заштиту свим грађанима Црне Горе и убудуће ће подржавати овакве пројекте и настојати да додатно оснажи здравствене установе, како на сјеверу тако и у јужној регији“, рекао је министар, наглашавајући да се на тај начин врши децентрализацију, али и балансирање у пружању здравствених услуга по регијама.

У медицинском дијелу програма рада ангио сале у Беранама, према његовим ријечима, изузетну подршку пружиће интервентни радиолози и кардиолози из КЦЦГ, али ће се  паралено радити на томе да КБЦ Беране развије и осамостали свој кадар за спровођење ових процедура у даљем периоду.

Говорећи о пројекту Поликлнике, министар Шимун је казао да је ријеч о пројекту вриједном око 900 хиљада еура и да је КБЦ Беране добио лијеп и добро структуриран објекат у којем су смјештене специјалистичке амбуланте, али и уређен и опремљен простор за Службу за физикалну медицину.

Директор КБЦ Беране др Милорад Магделинић навео је да ће се у новој Ангио сали збрињавати пацијенти са кардиолошким проблемима из свих сјеверних црногорских општина. Отварањем Агио сале, како је казао, добиће се правовремена, стручна, савремена медицинска помоћ у збрињавању овог типа болесника, док ће у Поликлиници бити смјештене све интернистичке амбуланте и овај вид здравствених услуга пружати у много љепшем амбијенту за пацијенте него раније. У овом објекту, према његовим ријечима, налазе се и нове савремене просторије за физикалну медицину, а у плану је да  касније прошире капацитети ове службе.

„Квалитет здравствене заштите огледа се у пружању здравствених услуга. А да би се побољшао квалитет здравствене заштите и здравствених услуга потребно је улагати у кадар, опрему и простор и инфраструктуру. Данас смо свједоци да држава баш то ради у Беранама, гдје је уложено доста средстава за савремену опрему и инфраструктуру. Нама предстоји да повећамо број стручног кадра и омогућимо њихово уставршавање“, навео је др Магделинић.

Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић, рекао је да је данас историјски дан за Беране.

„Сви ови пројекти су значајни на свој начин, али посебно Ангио сала која значи искорак у пружању здравствене заштите нашим грађанима, али и цијелом сјеверу, јер ће се сигурно смањити нежељене посљедице које могу настати током транспорта до Подгорице. Осим доступније здравствене заштите за овдашње становништво ове нове процедуре значиће и задржавање медицинског кадра и љекара и медицинских сестара, а с обзиром на дугу традицију ове здравствене установе, сигуран сам да ће КБЦ Беране у неком скоријем времену постати и респектабилан здравствени центар и као такав значити пуно за наш град“, казао је Тодоровић.