Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац присуствовао је свечаном отварању XIV Љетње школе за младе дипломате ,,Гавро Вуковић“ у хотелу Рамада, која се и ове године одржава у онлајн  формату. ,,Јачање, повјерење и сарадња у обликовању сигурне и просперитетне будућности“  тема је четрнаесте Љетње школе за младе дипломате.

На церемонији свечаног отварања обратио се  предсједник Богавац који је подијелио задовољство што Дипломатска школа наставља свој пут , о којем свједоче десетине генерација нових успјешних дипломатских представника земаља из којих долазе.

Говорио је о Гавру Вуковићу, министру вањских послова Црне Горе по којем школа носи име. „Он је примјер како се чува и проноси славно име Црне Горе, поштујући државност и све оно што она представља“, рекао је, позвавши полазнике да баштине вриједности које ће им омогућити да буду достојни репрезенти своје државе и народа. „Бићу поносан што ће у вашим биографијама остати траг да сте у нашој Црној Гори учврстили своје  кораке на путу усвајања стандарда савремене дипломатије“, истакао је Богавац.

,, Драги полазници, ово је и прилика да кроз међусобно упознавање, ширите мисију љубави, европских вриједности и стандарда, јер само на тај начин постајемо сви скупа дио шире демократске породице. У том правцу, у правцу ширења љубави, заједништва, блискости, ја вас од срца поздрављам и желим успјешан и плодотворан рад“- истакао је Богавац у свом обраћању.
Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић, подсјетила је да је до сада Љетњу школу похађало више од 500 алумниста из готово 80 земаља, те да због тога ова иницијатива представља јединствен међународни догађај који, осим што Црну Гору повезује са свијетом, надграђује знања младих дипломата који ће сјутра обликовати нашу будућност.


Говорећи о изазовима пандемије, министарка Срзентић истакла је да „ниједна земља није кадра да им се самостално супротстави. У том контексту, Љетња школа ће омогућити  да подијелимо знања која се односе на дигиталнију трансформацију и начине захваљујући којима се можемо повезати. Такође, она ће истовремено представљати простор за дискусију о томе да ли посједујемо одговарајућа знања и вјештине да се суочимо са новим изазовима“.

 Стална представница УНДП-а у Црној Гори, Даниела Гашпарикова, поручила је учесницима Љетње школе да су они амбасадори боље будућности, који ће креирати здравији и безбједнији свијет трудећи се да изграде отпорна друштва, већ сада учествујући у рјешавању заједничких изазова.

 „Чврст основ за то је Агенда 2030 и 17 циљева одрживог развоја – једини универзални план који повезује све државе и грађане широм планете и увјерена сам да ће младе дипломате које је ова школа окупила допринијети успјеху и јачати посвећеност држава овим циљевима. Како је пандемија изазвала друштвену и економску кризу, ми морамо охрабрити и инспирисати нову генерацију међународних лидера који имају позитиван однос према свијету. Свијет треба јачати и оплеменити повјерењем и сарадњом, који ће нам донијети безбједност, напредак и разумијевање међу људима”, поручила је Гашпарикова.

На отварању XИВ Љетње школе за младе дипломате “Гавро Вуковић“ говорили су такође  амбасадор Мирсад Бибовић који је у име Министарства вањских послова подсјетио на значај пројекта Љетње школе који представља својеврсну инвестицију за будућност, као и принц Никола Петровић Његош који је посебно нагласио улогу дипломатије у очувању животне средине.

Партнер у организацији овог догађаја још од 2008. године је Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори , а од ове године организацију Школе је подржало је и НАТО Одјељење за јавну дипломатију.

Програм Љетње школе који обувата различите теме из области дипломатије и међународних односа трајаће до 9. јула.

Полазници XIV Љетње школе за младе дипломате ,,Гавро Вуковић“ испред Општине Беране ове године су Дијана Ровчанин и Ирина Зечевић.

Здравствена криза узрокована пандемијом ЦОВИД 19 није прекинула традицију већ је програм намијењен младим дипломатама преселила у онлине свијет. На интернет платформи  ће у наредним данима више од њих 70 свакодневно пратити предавања и разговарати о темама које их повезују, иако се налазе у 30 различитих земаља свијета. На тај начин ће усвајати вјештине дипломатије, истовремено остварујући контакте и пријатељства која су важан сегмент будуће каријере.