Десета међународна Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“ отворена је у Беранама. На отварању су говорили проф. др Срђан Дармановић, министар вањских послова, Фиона Меклуни, стална координаторка система УН и стална представница УНДП и Горан Киковић, предсједник Скупштине Општине Беране.

Министар Дармановић је поздрављајући присутне, подсјетио на лик и дјело Гавра Вуковића, те указао на важне датуме из наше историје са нагласком на недавно чланство Црне Горе у НАТО. „Надам се да ћете током боравка у овој школи успјети да пронађете нека нова рјешења, неке нове идеје и стога вас подстичем да искористите сваку прилику да учите од истакнутих предавача јер овакве расправе могу да унаприједе ваша знања и вјештине, и да допринесу изградњи ваших професионалних капацитета као будућих дипломата“, оцијенио је Дармановић.

Стална представница УНДП за Црну Гору Фиона Меклуни казала је да је поносна што се данас слави јубилеј љетње школе за младе дипломате и оцијенила да је током протеклих десет година школа помогла у стварању моћне мреже бивших полазника, а данашњих великих професионалаца и тиме ставила Црну Гору на глобалну дипломатску мапу.

Предсједник Скупштине Општине Беране Горан Киковић казао је да су заједничким радом Владе Црне Горе и Општине Беране створени неопходни услови за одвијање предвиђеног програма и несметаног рада дипломатске школе које се позиционирала као угледна установа из које ће се, како је оцијенио, регрутовати најбољи дипломатски подмладак Црне Горе и других нама пријатељских држава.

Љетњу школу, која ће трајати од 2. до 9. јула 2017. године, организују Министарство вањских послова уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори, а међу полазницима су младе дипломате из преко 30 земаља свијета. Централна тема овогодишњег програма је „Глобална безбједност и Западни Балкан“, а предавачи су истакнуте црногорске дипломате, представници страних амбасада у Црној Гори, професори и експерти из различитих области спољне политике.
Извор: Министарство вањских послова

Обраћање Горана Киковића, предсједника СО Беране

„Представља ми изузетну част и задовољство што данас имам прилику да  вас поздрављам у име Општине и Скупштине општине Беране, као  и у своје лично име, овдје у родној кући нашег саплеменика и војводе Гавра Миљановог Вуковића, једне од историјски најпроминентнијих личности Васојевића и Црне Горе у укупној досадашњој историји. Син знаменитог Миљана Вукова Вешовића, васојевићког подвижника и првака, блиског сарадника црногорске државничке династије Петровића, школовао се и растао тако уз живи примјер етике чојства и јунаштва које су биле утемељене у очевој личности, да би “по свршетку највиших школа“ постао први министар спољних послова у влади Црне Горе. Тај период његовог службовања “на ползу рода свога“ дубоко је уткан у државно биће Црне Горе и њене историје у двадесетом вијеку да се данашња Црна Гора опредијелила да његово име и дјело буду трајно сачувани одлуком Владе Црне Горе да дипломатска школа у Беранама носи његово име. Као правдољубиви и слободољубиви син своје отаџбине, војвода Гавро је иза себе оставио драгоцјено и поучно свједочанство о свом добу и приликама у њему, па је  његованим правним и узорним књижевним стилом оставио будућим нараштајима своје вишетомне “Мемоаре“, који се због обиља историјске грађе, дипломатског промишљања о појавама и личностима,  непоткупљивог свестраног и минуциозног портретисања људи и процеса који су били незаобилазни међаши у историјском ходу и трајању  већ поодавно називају – свевременим.

Не заборављамо ни то да су из Васојевића дипломатски и војни угледници били не само у Црној Гори, већ и у иностранству, те да су свагда и свуда проносили част и славу рода из којег су поникли и домовине коју представљају, сјетимо се на примјер Митра Бакића, истакнутог дипломате у Цариграду.

Заједничким радом владе Црне Горе и општине Беране створили смо неопходне и почетне услове за одвијање предвиђеног програма и несметаног рада дипломатске школе, која се већ позиционира као угледна установа из које ће се регрутовати најбољи дипломатски подмладак као кадар државе Црне Горе и других нама пријатељских држава . У том правцу и циљу спреман сам да вам потврдим да ће, у низу својих политика, Општина Беране радити и на побољшању и реализацији свих даљих идеја и активности којима би се унаприједили разноврсни аспекти друштвеног живота Црне Горе, самим тим не само модернизација рада и функционалност администрације у општини Беране, него и директне инвестиције којима бисмо предуприједили одлив младих и школованих људи који су залог будућности овог града и овог краја.

То је најбоља конкретна препорука коју могу упутити домаћим и страним потенцијалним инвеститорима да наше друштво и држава стреме европским интеграцијима које су у току.

Користим прилику да се захвалим госпођи Меклуни, односно УНДП-ју, на донацији, коју су поводом десете јубиларне Љетње школе за младе дипломате уручили спомен кући војводе  Гавра Вуковића.

Са жељом да ваш рад буде плодоносан, позивам вас да се у нашем граду осјећате као свој на своме, да осјетите гостопримство и добродошлицу која се у нашем крају традиционално дарује гостима.“