Изложбу под називом „Обичан малецки сан“, црногорског сликара Милутина Обрадовића отворио је у галерији Полимског музеја предсједник општине, Драгослав Шћекић.

Отворена изложба слика "Обичан малецки сан"

На отварању изложбе, која је организована у склопу манифестације „Беранско културно љето“, предсједник Шћекић је казао следеће:

„Ових 30 експоната нам говоре о томе, да је умјетник своју позитивност и неисцрпну енергију утиснуо у своја платна, њихова магија мами погледе љубитеља  савремене умјетности. Ведрина која исијава из његових слика растјерује сиве облаке наших мисли, усељава се осјећај оптимизма, буде се наша најљепша сјећања. Чест мотив на Обрадовићевим сликама је коњ, који за њега представља не само симбол снаге већ је и асоцијација на дјетињство, што узећу себи за слободу, могу рећи асоцијација и за моје дјетињство, с обзиром да волим ту добру животињу, како уживо тако и на слици. Можда је тај мотив баланс између данашњег времена, свега што се дешава око нас и сјећања из најљепшег периода. Истиче још да је сваки насликани коњ слика његовог бола, емотивног стања или среће, као и да свака слика има своју музу“.

Отворена изложба слика "Обичан малецки сан"

Предсједник општине је исказао посебно задовољство и поштовање што Обрадовић потврђује квалитет и умјетнички ниво, истичући да се његов потенцијал огледа у томе, што у мору савремених умјетника тешко је изборити се за своје мјесто под сликарским небом и наћи се на ступњу  међународно признатих, афирмисаних европских сликара.

„Међународно признат, а не понијети се у слави у томе и јесте Милутинова величина. Посматрајући његове слике, бивамо запљуснути различитим осјећајима кроз море подсвјесног. Изложба представља врхунски естетски доживљај, а сви који је посјете  биће богатији за један нови осјећај, ново ванвременско искуство“, истакао је Шћекић.

Отворена изложба слика "Обичан малецки сан"

Изложба слика Милутина Обрадовића је дио богатог програма Беранског културног љета.

„Част ми је што је изложба нашла своје мјесто на овој манифестацији, која није мала. Први пут имам изложбу у Беранама и поносим се тим, јер овај град представља баштину организовања добрих изложби. Беране је увијек имало публику која је разумјела умјетност, што  значи да има своју традицију не само ликовне естетике већ и позоришне и филмске, заправо било које гране умјетности. Оволика публика и оволика пажња плијени позорност и даје обавезу да  будуће стваралаштво одржи исти или заузме већи ниво“, рекао је Обрадовић.

Обрадовић нам је открио да изложба „Обични малецки сан“ гдје је главни мотив коњ, проткана симболима његовог дјетињства, ријеке „Лим“ и свега онога што веже ту нит живота, од дјетињства до каснијег доба. Тако да за умјетника изложба у нашем граду представља велико задовољство, јер је свој међу својима.

Што се тиче будућих планова, два експоната из циклуса „Обични малецки сан“ биће представљени у Фиренци, затим изложбе у Београду и Загребу.

Отворена изложба слика "Обичан малецки сан"

У име домаћина, ЈУ „Полимски музеј“ поздраву ријеч је упутила директорица Виолета Фолић.

Отворена изложба слика "Обичан малецки сан"

Изложбу слика Милутина Обрадовића беранска публика ће моћи да види до 19. јула у галерији Полимског музеја.

Отворена изложба слика "Обичан малецки сан"

У музичком дијелу програма наступиле су ученице умјетничке школе основног и средњег музичког образовања за таленте Андре Навара. Трио виолина чине младе и талентоване Амила Ашимовић, Марија Недић и Теа Лекић.