У новоизграђеној Галерији Дома културе у Пешцима, синоћ  је отворена изложба  фото-плаката “Хроника Пешаца 1941-1970, аутора Мила Бутрића.

Изложбу „Хроника Пешаца у слици и ријечи“ отворио је предсједник општине Драгослав Шћекић.

У  свом обраћању Шћекић  је казао да је као предсједник општине поносан што смо богатији за један вриједан и риједак културни садржај који буди емоције у свима нама и да изражава велико поштовање аутору, истичући да се једино искреном сарадњом и разумијевањем стварају добра дјела.

„Општина је  у оквиру својих могућности подржала реализацију овог пројекта „Хроника Пешаца у слици и ријечи“, али истрајност у својој визији и огромни труд и рад  г-дина Бутрића су кључ успјеха за овај диван простор, који ће вјерујем привући наше суграђане и грађане из дијаспоре да га са задовољоством посјећују. Прегалаштво овог човјека треба да буде подстрек и за друге наше грађане, а ми ћемо увијек прихватити руку за подршку свему што је од интереса за наш град“, истакао је Шћекић.

Технички уредник изложбе Веско Бутрић  рекао је да све нас ова изложба обавезује да правимо нове културне догађаје и да на тај начин Дом у Пешцима вратимо ономе чему је намијењен-култури.

„Аутор који је, како је рекао, живио у најљепшем времену, је сматрао да је његова дужност била да направи запис о том времену, али не на начин да поштује само статистику него да искаже своју импресију. А импресија се управо најлакше исказује кроз фотографију. Након што је прикупио више стотина фотографија , увидио је да су оне имале свој суживот, тако да је почетна идеја да прави скромну, малу монографију прерасла у велики пројекат“, казао је технички уредник- Бутрић.

Милија Пајковић говорећи о фотографијама рекао је да је од настанка прве протекло 200 година, да је иста настала на лиму, а да се данас користи модернија метода.

„Данас су фотографије пренешене на картон, тако да им вријеме не може ништа урадити“, истакао је Пајковић.

Аутор изложбе фото-плаката Мило Бутрић је сакупио преко 300 фотографија из раздобља 1941-1970.