Изложба ликовних радова ученика, на којој је представљено стотинак радова ученика основних и средњих школа са подручја наше општине, предшколаца из ЈПУ „Радмила Недић“, полазника Дневног центра и ученика – гостију из основних школа ,,Махмут Адровић“ (Петњица) и ,,Бајо Јојић“ (Андријевица), отворена је синоћ у галерији Полимског музеја.

Отворена изложба дјечјих радова у Полимском музеју

Изложба је уприличена у склопу манифестације „Дјеца цртају на асфалту“, која је у организацији општинског Секретаријата за културу одржана почетком октобра и ове  године је обиљежила јубилеј од 40 година постојања.

„На платоу испред зграде Општине остали су радови дјеце осликани на асфалтној подлози, а који ће до следеће манифестације бити стална изложба наших младих ликовних ствараоца. Недавно сам у разговору са нашим познатим умјетником Луком Радојевићем, који живи и ради у многим земљама широм Европе и свијета, чула једно занимљиво промишљање. Он каже да је основни показатељ отворености и модернизације једног града управо то колико су њени грађани спремни да прихвате необичне умјетничке форме, што Беранци и јесу показали, и што наравно увијек може и треба да се унаприједи“, казала је отварајући изложбу, помоћница за културу Јелена Божовић.

Отворена изложба дјечјих радова у Полимском музеју

Она је истакла да радови које вечерас имамо прилику да видимо довољно говоре о томе колико талентоване дјеце имамо, али и колико њихови професори са њима озбиљно раде.

Овакви догађаји веома су важни да што више говоримо о умјетности која омогућава дјеци да развију широк спектар вјештина, не само за учење већ и за свакодневни живот. Имамо у плану да из године у годину, у сарадњи са професорима унаприједимо овај догађај, да дјеца добију адекватан простор за рад, да оснујемо клуб младих умјетника гдје ће млади моћи несметано да се друже, раде и стварају“, навела је она и додала да би овакве изложбе могле убудуће да буду и продајног карактера.

Овом приликом, захвалнице школама уручили су директорица Полимског музеја Виолета Фолић и секретар за културу, омладину и сарадњу са НВО Горан Фолић.

Награђене су основне школе ,,Радомир Митровић“, ,,Вук Караџић“, ,,Вукашин Радуновић“, ,,Бајо Јојић“, ,,Махмут Адровић“, ,,Владислав Р. Кораћ“, ,,Вукајло Кукаљ“, ,,Полица“, ,,Доња Ржаница“ и ,,Лубнице“; затим  Гимназија ,,Панто Малишић“, Средња медицинска школа ,,Др Бранко Зоговић“ и Средња стручна школа; затим ЈПУ ,,Радмила Недић“ и Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју.

У музичком дијелу програма наступиле су ученице Mузичке школе из Берана, Милена Пековић (виолина) и Азра Дураковић (флаута), у класи професорица Драгане Поповић и Слађане Фурунџић.

Изложба ће бити отворена за посјетиоце до 23. октобра.