Пригодном свечаношћу данас је, у присуству великог броја званица, отворен нови Архив Општине Беране.

Отворен Архив Општине Беране

Обраћајући се присутнима, међу којима су били предсједник општине Драгослав Шћекић, локални функционери и одборници, начелник Службе за заједничке послове Данко Мартиновић казао је да је реализација овог пројекта финансирана средствима из буџета Општине Беране и да је укупна вриједност око 40 хиљада евра.

„Oво je само један у низу реализованих пројеката које је Општина Беране завршила у последње вријеме, што заиста представља један континуитет, једну константу, a и доказ je да смо подигли стандарде у скоро свим аспектима пословања и дјеловања. Примјер за то је и канцеларијско и архивско пословање и овај наш нови Архив је један од најмодернијих и најуређенијих општинских архива у Црној Гори. Ову тврдњу поткрепљујем и ријечима главног инспектора за архивску дјелатност који је прије неки дан вршећи инспекцијски надзор у Општини, обилазећи овај простор истакао да сличан не посједују чак ни многа министарства“, казао је на отварању Мартиновић.

Отворен Архив Општине Беране

У наредном периоду, како је навео, преостаје набавка софтвера који ће помоћи да се потпуно дигитализује рад Архива и који ће омогућити дигитално архивирање, тако да ће корисници тј. обрађивачи предмета имати увијек доступну на својим рачунарима сву документацију везану за неки предмет.

„Вриједност набавке софтвера износи око пет хиљада евра, тако да ће укупни трошкови на крају износити oко 45 хиљада евра“, нагласио је начелник Мартиновић и подсјетио да у претходном периоду, у просторијама старог архива, нису постојали адекватни услови за пријем, смјештај, сређивање, обраду и заштиту архивске грађе.

„Отварањем новог архива комплетна архивска и регистратурска грађа биће похрањена, обједињена и смјештена на једном мјесту. Сада имамо намјенске и адекватне просторије које су више него довољно простране за смјештај читаве архивске грађе Општине Беране и које испуњавају све амбијенталне и техничке карактеристике за безбједно чување, техничку заштиту и коришћење исте“, закључио је он.

Отворен Архив Општине Беране

Менаџер Општине Владимир Ђаковић говорио је о функционисању архива и објаснио да се изградњом софтвера приближавамо ономе што представља главни правац у овој области, а то је управо дигитализација података.

Отворен Архив Општине Беране

Нови општински Архив је опремљен  по најсавременијим стандардима. Састоји се од архивског депоа – просторија за смјештај и држање архивске грађе, скенирање и копирање, преглед и читање – читаонице, радних просторија и просторије за смјештај запослених архива.