У организацији Секретаријата за пољопривреду, туризам и водопривреду Општине Беране, данас је свечано отворен други Међународни сајам пољопривреде, прехране и домаће радиности – „Беране 2022“ у хали спортова, који је окупио око деведесет излагача из Црне Горе и сусједних држава. Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић, изразио је посебно задовољство што је Сајам организован, у сарадњи са Министартвом пољопривреде, шумарства и водопривреде, након трогодишње паузе изазване пандемијом Корона вируса. ,, Имајући у виду велику економску кризу, чије последице сви осјећамо, морамо сви координисаном акцијом институција уложити напоред како би поспјешили стање у области пољопривреде и адекватно вредновати домаће пољопривредне производе који предствављају инстинско богаство овог краја“, казао је овом приликом предсједник Тодоровић.

На сајму своје производе и услуге представиће око 90 излагача из Црне Горе, Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније и Босне и Херцеговине.

,,Сајам у Беранама ове године, поред домаћих, окупља и велики број излагача из сусједних земаља, и представља изврсну прилику за промицију и пласман домаћих производа. Домаћи производи, њихов квалитет и доступност, питања су која нам веома заокупљају пажњу, имајући у виду пораст цијена  и несташицу хране у свијету“, истиче Тодоровић.

Према ријечима Тодоровића, пољопривредна производња представља најзначајнији извор прихода становништва наше општине. Беранска локална управа улаже значајне напоре како би поспјешила стање у области пољопривреде: ,,У претходном периоду интезивирали смо активности на унапређењу инфраструктуре у свим мјесним заједницама на територији Општине Беране, које су финансиране  из буџета Општине, али и реализоване са  партнерима Дирекцијом за капиталне инвестиције и кроз програме као што је ИФАД“, казао је он.

Присутнима се обратио, испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде директор Директората за пољопривреду Мирослав Цимбаљевић, који је истакаo беранска општина има велики потенцијал када је у питању развој пољопривреде на сјеверу, и да му као Беранцу, посебно задовољство причињава да се баш у Беранама одржава данашњи сајам.

“Наша жеља је да у наредном периоду потенцијале које има општина Беране искористимо на још бољи начин кроз пројекте које ће спроводити Министарство пољопривреде у сарадњи са локалном самоуправом, како би повољност и доступност хране у нашој држави били на што већем нивоу. Истакао бих да је свијест када је производња хране у питању подигнута на виши ниво и да ће израдом нове стратегије и усвајањем новог програма ИФАД III, који ће бити активан већ сљедеће године, већи број људи из овог краја моћи да аплицира на исти, а све са циљем да путна и водна инфраструктура, као и све површине у општини Беране буду стављене у функцију пољопривредне производње”, рекао је Цимбаљевић.

Секретар за пољопривреду Божо Премовић, захвалио се свим излагачима на учешћу на сајму који ће, према његовом мишљењу, за вријем трајања сајма окупити велики број посјетиоца и пољопривредних произвођача.

“За циљ смо имали да повежемо саме пољопривредне произвођаче, инвеститоре, инвестиционе фондове, банке и све оно што има везе са пољопривредном производњом и да затворимо онај круг када су у питању пољопривредни произвођачи и купци. Надам се да је данашња манифестација испунила свој циљ и обећавам да ће овај сајам постати традиционалан и да ће из године у годину бити бројнији. Број излагача нам говори да је сајам успјешан и поручујем да ћемо и даље водити рачуна о свим пољопривредним произвођачима”, истакао је Премовић и најавио повећање Агробуџета и већ од наредне године увођење нових мјере.  

Своје штандове на сајму имају ученици ССШ „Вукадин Вукадиновић“ из Берана и Хемијске средње школе из Подгорице.

Присутни су и произвађачи и продавци механизације и опреме, која омогућава лакшу производњу хране.

У забавном дијелу програма, који је водила Горица Ћулафић, наступили су чланови КУД “Коло”, мушка пјевачка етно група “Ђурђеви ступови” и музички дуо Бобо и Александра Спасојевић.

Планирано је и предавање које ће одржати др Живота Јовановић из Института Земун Поље.