Трећи међународни позоришни фестивал за дјецу ,,Лимско срце 2016“, свечано је отворен концертом и маскенбалом у главној улици у Беранама, тачно у подне.104У име Општине Беране, која је покровитељ фестивала, присутне је поздравио и фестивал званично прогласио отвореним потпредсједник др Зоран Марсенић. У свом обраћању Марсенић је рекао: ,,Ово је једини фестивал на сјеверу Црне Горе намијењен најмлађим суграђанима те сходно томе имамо и већу одговорност да сваки наредни буде бољи од претходног. Ово је важан вид промоције умјетности и културе јер је одлазак у позориште значајан за интелектуални и емотивни развој дјетета, развијање креативности и самопоуздања“.1

Химну фестивала ,,Лимско срце“ премијерно је извео дјечији хор ,,Музичко царство“, под диригентском палицом Андријане Вучетић Обадовић. Текст химне написао је Велимир Ралевић, музику компановао Саша Гајин, а оригиналну верзију отпјевала је Асја Идризовић и хор ,,Звездице“.

222Уз кловна, забављаче и аниматоре из Подгорице наступио је и Радојица Станковић (Шанта Панта) који је један од идејних твораца фестивала ,,Лимско срце“ у организацији Центра за културу Беране.

Након тога услиједио је велики маскенбал на ком су се представили ученици основних школа са градског и сеоског подручја и малишани из Дјечијег вртића  ,,Радмила Недић“ из Берана. Жири је имао тежак али и инспиративан задатак да међу бројним јунацима из филмова, бајки и прича у које су се костимирали малишани, одабере најбоље. Зато је жири у саставу Горица Ћулафић, Ирвин Масличић и Маја Пешић одлучио да поред три главне награде додијели и више специјалних.

91У име жирија одлуке је саопштила предсједница жирија Горица Ћулафић рекавши: ,,Овај маскенбал само је увод у свијет чаролије, маште и позоришта који ће се наредних дана дешавати у Центру за културу кроз гостовање позоришних ансамбала из земље и региона који ће играти за дјецу из Берана“. Одлуком жирија награђени су: Урош Јелић– ОШ ,,Вукашин Радуновић“, првом наградом за лик Перхана, Тајла Кожар-ученица ОШ ,,Радомир Митровић“ за лик из филма ,,Пети Елемент“ освојила је друго мјесто, а треће ученица Милица Раковић из ОШ ,,Лубнице“ за лик вјештице.

56Специјалне награде распоређене су на следећи начин: за шарм и непосредност награда је припала Дрљевић Ђорђију ученику ОШ ,,Вукашин Радуновић“, за оригиналност Владу Драговићу из ЈПУ ,,Радмила Недић“, за колективну маску ,,Воћкицама“ из ОШ ,,Радомир Митровић“, за маштовитост Сузани Дашић из ОШ ,,Вукајло Кукаљ“ из Шекулара, за најсимпатичнију екипу маскенбала  је ОШ ,,Доња Ржаница“, а награде за допринос маскенбалу припале су ученицима ОШ ,,Полица“ и ОШ ,,Владислав Кораћ“ из Штитара. За лијепу сценографију и обиље балона побринула се Ивана Пантовић из ДОО ,,Имам идеју“.

180Светлана Миловић из Подгорице је током трајања маскенбала, најхрабријим и најрадозналијим малишанима, умјетничким цртањем на лицу, подарила нове идентитете.

Утисак је да су дјеца са великом радошћу вођена сјајним кловном учествовала на маскенбалу показујући кроз игру своју инвентивност, маштовитост и креативност, уз несебичну помоћ родитеља, васпитача и наставника.​