Представници Општине Беране отпочели су јуче, 04.05.2015. године са обиласцима Мјесних заједница, а у складу са Планом обиласка обишли Мјесне заједнице : Горње Заостро, Доње Заостро, Штитари и Бубање.

Представници Општине су са њиховим руководствима и заинтересованим грађанима разговарали о приоритетима и проблемима, плановима и начину рјешавања нагомиланих проблема,обишли терен и упознали се на лицу мјеста са кризним мјестима и ситуацијама у овим Мјесним заједницама.

Највећи проблем становницима МЗ Горње Заостро представљају водоснадбијевање и потреба за изградњом сеоског водовода,стављање у функцију постојеће медицинске амбуланте и редовно сервисирање услуга пружања медицинске помоћи , хитна санација два клизишта на главном путу и изградња спортског терена за дјецу и омладину у дворишту основне школе.

У мјесту ”Осредци” у МЗ Доње Заостро велики проблем представља велико клизиште и вода која се купи на путу и угрожава главни пут кроз село.За превазилажење овог проблема предвиђена је изградња потпорног зида. У мјесту “Бошњак”, на истоименој ријеци, постоји потреба изградње мањег моста или плочастог пропуста умјесто постојећих пропуста,који нису функционални. МЗ Доње Заостро тражи да се асфалтира око 500 метара дијела старе цесте и пут за “Сталетину” и санира путна инфраструктура на појединим путним правцима.

Општина Беране је предала МЗ Доње Заостро урађен пројекат за Капелу и очекује се скори почетак радова на изградњи исте и за ту намјену је Општина Беране опредијелила средства у висини од 3.000 €.

Такође, мјештани су изразили негодовање и протест због све учесталих крађа на територији МЗ Доње Заостро и позвали УП ПЈ Беране и остале надлежне институције да им помогну.

У МЗ Штитари, дошло је до појаве неколико клизишта и ерозије земљишта на сл.локацијама: Марковића гај, Дробњачки поток, код Капеле у мјесту Биорић. Код Капеле у Биорићу је планирана изградња потпорног зида, док је на локацији Дробњачки поток ситуација доста сложена и захтијева брзу интервенцију, гдје би се очистили постојећи пропусти и санирало клизиште које пријети да понесе дио асфалтираног главног пута. Овом приликом апелујемо на несавјесне појединце да не бацају смеће и др.комунални отпад у Дробњачки поток јер су се већ формирале двије мини  депоније на тој локацији и постоји опасност за здравље људи  од могућег избијања заразних болести.

Руководство МЗ Штитари затражило је од Локалне самоуправе да се изврши поправка, санација и насипање путне инфраструктуре на појединим путним правцима и да се предузму радње уклањања “стопе” и сајли од старог моста на Лиму.

У претходном периоду Агенција за инвестиције и развој Берана изводила је радове на поправци путне инфраструктуре у мјесној заједници у складу са приоритетима и плановима МЗ Штитари. Такође, Општина Беране је помогла изградњу Капеле у засеоку Биорић и реконструкцију Мјесног дома,електрификацију другог спрата дома и изградњу мокрог чвора.

У Заграду, Рујиштима и Бубањама у МЗ Бубање,разговарано је о проблемима и приоритетима у овој Мјесној заједници и са руководством МЗ Бубање  направљена  је анализа и пресјек стања изведених радова у претходном периоду и план активности за наредни период.

На обострано задовољство, изражена је спремност да се настави са новом праксом обиласка Мјесних заједница од стране Локалне самоуправе, која је наишла на одобравање  грађана, и констатовано је да су Мјесне заједнице важни чиниоци у приближавању локалне самоуправе грађанима, поготово онима који живе у сеоским подручјима.