Два најзначајнија проблема у области животне средине, у овом региону, су плутајући отпад и дивље депоније, закључено је на састанку у Вишеграду на којем је учествовао предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, а на којем су били присутни ресорни министри Црне Горе, Републике Српске и Србије, као и представници локалних самоуправа које обухвата овај проблем.

Предсједник Шћекић, заједно са својим сарадницима потпредсједником Радем Кљајићем и савјетником у Служби предсједника Дарком Стојановићем, састао се у Вишеграду, Република Српска, са министарком за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић,
министром одрживог развоја и туризма Црне Горе Павлом Радуловићем, министром заштите животне средине Републике Србије Гораном Триваном, представницима општина Рудо, Вишеград, Бјело Поље, Прибој и Ново Горажде, као и директорима хидроелектарана Бајина Башта и Вишеград.

Проблем плутајућег дрвног и амбалажног отпада на ријекама Лим и Дрина, који је прекограничног карактера и дивље депоније у овом региону препознати су као главни проблеми у области животне средине.

„За рјешавање овог проблема, који обухвата 13 локалних самоуправа у три државе, неопходна је координирана акција три министарстава, како би се пружила подршка општинама које се са тим проблемима суочавају“, нагласила је министарка Српске Голић, предложивши мапирање проблема и постављање мрежа, тзв „ланчаница“ на нивоу општина, како би се на адекватан начин отпад сакупљао и санирало тренутно стање на реци Лим, у сарадњи са комуналним предузећима.

Црногорски министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић посебно је указао на важност измјене навика грађана у вези са одлагањем отпада тј. подизање свијести о правилном одлагању и унапређењу културе живљења. Радуловић је упознао саговорнике о активностима које је Црна Гора предузела у области управљања отпадом, првенствено постројењима за пречишћавање отпадних вода која се граде у неколико црногорских градова, али и санацијом депоније Васове воде и ремедијацијом индустријског загађења.

Министар заштите животне средине Републике Србије Горан Триван нагласио да је један од проблема са којима се Србија суочава постојање дивљих депонија, којих тренутно има преко 4500, и да се оне у већини случајева налазе на обалама ријека и језера.

На састанку је договорено формирање мјешовитих стручних комисија које ће имати за циљ да идентификују стање загађења и да утврде количине и врсте отпада, те неопходна финансијска средства за решавање тих питања.

Након састанака, учесници су обишли локацију на којој се скупља плутајући отпад на ријеци Дрини, у околини хидроелектране Вишеград.