У оквиру свечаног обиљежавана 21. јула, Дана општине Беране, Предсједник општине Тихомир Богавац и амбасадор Руске федерације у Црној Гори Владислав Маслеников открили су јуче бисту капетану црногорске војске Александру – Лексу Саичићу у Цветном парку.

Предсједник Богавац је казао да су многобројне медаље, заслуге и ордење красиле Лексов храбри подвиг, и подсјетио да се његова сабља љубоморно чува у војном музеју у Москви: „У временима када се храброст доказивала, не само ријечима, него и сабљом и тада је доказао и показао да овај крај може да се дичи својим људима“. Он је, између осталог, рекао да биста у Цветном парку од данас обавезује на памћење и вјечиту захвалност васојевићком јунаку Александру – Лексу Саичићу.

„Опјеван у многим пјесмама, наш Лексо је заслужио да му се дивимо и поклонимо његовом јуначком подвигу, а васојевићко племе са поносом да носи сјећање на њега“, казао је предсједник Богавац.

Амбасадор Руске федерације у Црној Гори Владислав Маслеников је истакао да је име Александра Саичића давно ушло у историју и додао да о његовој одважности пред непријатељем на ратиштима има много легенди:„Ми у Русији се добро сјећамо  подвига Александра Саичића који је током Руско-јапанског рата херојски одбранио интересе Русије“.

Александар Саичић, један од потомака капетана црногорске војске, истакао је да је требало пуно времена, 110 година, да се створе услови да на прави начин одамо признање нашем васојевићком јунаку и витезу: „Прије пет година Удружење Козака и Ноћних вукова упутило је Општини Беране иницијативу да се подигне спомених Лексу Саичићу. Предлог је наишао на одобравање и уз велико залагање појединих људи из општине, на Скупштини је донесена позитивна одлука. Данас, у Цветном парку, удружују се два велика јунака и ратника. Има ли веће части него бити у друштву вјероватно највећег генерала икада – генерала Жукова. За сада се у парку налазе само ратници, али се надам да ће им се убрзо „прикључити“ и неки значајни људи – књижевници, научници и великани којима се и наша земља и Русија поносе“.

Церемонији су присуствовао његово преосвештвенство

Након церемоније, делегација Општине Беране положила је цвијеће на бисту капетану Александру Лексу  Саичићу.