Споменик хероју, рођеном Беранцу, Михаилу Стојановићу – Пуљу откривен је у његовом завичају, у селу Трешњево. „Његов лик неустрашивог хероја послужио је књижевнику Михаилу Лалићу да напише дјело „Митраљезац Пуљо“, у којем је приказао лик борца – комунисте који се не плаши ни смрти“, казао је овом приликом потпредсједник општине Марко Лалевић.

текст

Откривању споменика присуствоваo je у име Општине, осим потпредсједника Лалевића, и савјетник у Служби предсједника Дарко Стојановић, те његови потомци, представници борачких организација, као и бројни грађани.

Михаило Стојановић – Пуљо је рођен 1918. године у селу Лужац (Беране), а стријељан је 1942. године у Колашину. Као млад се укључио у револуционарни омладински покрет. Истакао се у многим акцијама које су Комунистичка партија и СКОЈ водили у беранском срезу. Као такав, био је међу првим борцима Лужачког одреда, када је почела борба против окупатора.

текст

Потпредсједник Лалевић рекао је у обраћању присутнима да је овај чин свједочанство да су Беране и полимски крај били чувени по својој храбрости, јунаштву и идејама антифашизма, а да смо данас у прилици да се још једном поклонимо херојском дјелу Михаила Стојановића – Пуља.

„Нажалост, како то код хероја обично и бива, свој млади живот је окончао у 24 – ој години, како би данашње генерације шириле идеје слободарства, љубави и суживота, а ми живјели у миру и слози на овим нашим просторима“, поручио је Лалевић.

Потпредсједник је истакао да се Стојановић посебно истакао у борби за ослобођење Берана, јула 1941. године, и касније у одбрани слободне територије, као и да се данас препричавају приче његовог херојства у Пљеваљској бици, 1. децембра 1941. године.

„Ми млађи, потомци оваквих и сличних јунака, имамо моралну, људску и сваку другу обавезу да штитимо и чувамо све оне вриједности за које се залагао наш Пуљо“, подвукао је Лалевић.

Михаило – Пуљо Стојановић је 27. новембра 1953. године одлуком предсједника бивше СФРЈ Јосипа Броза Тита постхумно проглашен за народног хероја.

текст
текст