Општина Беране потписала је уговор са Заводом за запошљавање Црне Горе о додјели бесповратних средстава за финансирање запошљавања лица са инвалидитетом. Вриједност пројекта је 65.966,59€ од чега ЗЗЗЦГ финансира 62.668,26 €.

Партнери на пројекту су Туристичка организација Беране и Средња стручна школа “Вукадин Вукадиновић“

Пројекат „Будимо креативни“ тиче се унапређења знања и компетенција особа са инвалидитетом (ОСИ) и њиховог ангажовања и стицања услова за запошљавање након обуке и развијања вјештина за израду украсних предмета, накита и сувенира.
Ради стварања услова за равноправно укључивање ОСИ на тржиште рада, предвиђен је сет активности које се тичу анимирања и селекције пријављених корисника, припрему изабраних учесника кроз тренинге психолошке подршке (савјетовање и мотивисање), обуке за израду украсних предмета, са посебним нагласком на израду сувенира, изложба урађених украсних предмета и сувенира и комуникација са послодавцима и предузећима (хотелима, туристичким организацијама) у циљу повезивања и могуће сарадње, израда брошуре са сувенирима, набавка туристичке кућице са алатом за израду и изложбени простор за сувенире, предавања и обука у Регионалном бизнис центру о могућности оснивања „стартaп“ предузећа, медијске кампање и представљање бенефита запошљавања ОСИ послодавцима и широј јавности .
По завршетку обуке, полазници ће након провјере знања добити сертитификат за обављање послова у циљу израђивања једноставних украса и накита. Пројектом је предвиђено да минимално шест лица са инвалидитетом прође кроз обуку за израду једноставних украсних предмета и накита. Предвиђено је и успостављање сарадње са Регионалним бизнис центром, локалном туристичком организацијом и послодавцима чиме ће им бити олакшан приступ тржишту рада. Пројектом се планира запошљавање најмање шест лица која заврше обуку.