У Малој сали Општине Беране, у суботу, 23. октобра, Предсједник Скупштине општине Беране Новица Обрадовић примио је представнике Савеза слијепих Црне Горе, као и представнике Удружења слијепих за Беране, Андријевицу, Плав и Розаје, те чланове Музичког оркестра Савеза слијепих Црне Горе: Анђелу Драговић, мр Николу Зекића и Бранка Раичевића.


Пријем је организован поводом 15. октобра, Међународног дана бијелог штапа. Манифестација се, већ шесту годину за редом, одржава у Беранама, у организацији Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО Општине Беране и Савеза слијепих Црне Горе.


Предсједник Обрадовић гостима пожелио је добродошлицу у Беране, казавши да је радостан због могућности да угости њему драге људе и озбиљне прегаоце на пољу заштите људских права. Истовремено је признао да је врло опредијељен за снажнију инклузивну, како локалну тако и државну, политику, и подршку развоју и афирмацији свих активности Савеза слијепих Црне Горе.


„Ја бих истакао да је и у мојој перцепцији он (Дан бијелог штапа) постао један од најзначајнијих датума, а посебно као Међународни дан особа оштећеног вида. Бијели штап је, ипак, за мене, симбол настојања слијепих грађана да се самостално крећу у микро и макро простору и да достигну што виши ниво самосталности у образовању, раду и свакодневном животу“, нагласио је предсједник СО, који је примијетио да, пратећи рад и индивидуалне и колективне успјехе слијепих и слабовидих лица, чини се да за њих нема ни у чему препрека, или ако их и има да се превазилазе са највећим успјесима.


„Ипак, јасно нам је да је ваш социјални положај незадовољавајућ и да га треба перманентно поправљати“, закључио је предсједник СО Беране Новица Обрадовић.


Састанку су, такође, присуствовали секретар Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО Опстине Беране Дамјан Ћулафић, као и савјетник за односе са НВО у истом секретаријату Ремзија Рамусовић.
Истичући значај Медјународног дана особа оштећеног вида, секретар Ћулафић је апострофирао жељу да улога локалне управе не буде сведена убудуће само на финансијску и логистицку подршку у организацији Дана бијелог штапа, већ да то позвање буде амбициозније и да се фокусира на позитивну модификацију свијести јавности и грађана о важности опште социјалне инклузије ове рањиве друштвене групе.


Представници Савеза слијепих Црне Горе су били једногласни у оцјени да Општина Беране никада није одбила ниједну иницијативу за помоћ слијепим и слабовидим лицима, те да у томе представља један од најбољих примјера у Црној Гори.