Имплементација пројекта „Обука у кретању слијепих лица помоћу бијелог штапа “ који реализује Организација слијепих за Беране, Андријевицу, Плав и Рожаје, званично је почела у петак 16. новембра.

Бијели штап је помоћно средство које слијепим лицима омогућава самостално кретање у микро и макро простору. Поред тога, он омогућава околини да препозна слијепо лице.

Предсједник Организације слијепих за Беране, Андријевицу, Плав и Рожаје, Бранко Радичевић је саопштио да се за овај програм пријавило десет полазника. Он очекује да ће након завршетка обуке, која ће трајати 90 дана, сви полазници имати више самосталности и да ће моћи лакше да обављају основне животне потребе.

Он је додао да је пројекат подржан од стране општинске Комисије за расподјелу средстава невладиним организацијама у 2018. години, те да ће обуку изводи дефектолог Сања Пешић, док ће психолошку припрему за обуку изводити психолог Марија Станишић.

„Повећање самосталности у кретању слијепог лица огледа се у уклањању негативности насталих слабом покретљивошћу и стварањем покретљивог и отпорнијег организма, како на метаболичке и физиолошке промјене у организму тако и стварању услова за социолошко психолошки напредак код слијепих лица“, казала је Пешићева.

Станишићева која ће вршити психолошку и социјалну припрему лица на обуци саопштила је овом приликом да је посебан циљ током реализацији обуке, смањити или елиминисати негативна – трауматска искустава код слијепих лица, која резултирају појавом страха и изразито негативног става у односу на самостално кретање и оријентацију у простору.

Ово је био први састанак у низу планираних радионица и симулација, а циљ је био да се кроз групни рад и симулацију, представе модели и начини кретања које особе без остатка вида користе при самосталном кретању у микро и макро простору уз помоћ бијелог штапа.

Састанку су присуствовали Зоран Јојић, предсједник Комисије за расподјелу средстава невладиним организацијама, и Зоран Миловић, члан.