Општински тим за заштиту и спашавање је на сједници, којом су пресједавали потпредсједниици општине Беране Раде Кљајић и Марко Лалевић, због ширења коронавируса и повећања броја активних случајева у Беранама, а сходно привременим мјерама Националног координационог тијела за заразне болести Владе ЦГ, донио следеће закључаке:

Општински тим донио више закључака због ширења вируса у Беранама
 • Грађани општине Беране у зграду локалне управе моћи ће да уђу само ако носе заштитну маску.
 • Апелује се на грађане да поштују мјере Националног координационог тијела за заразне болести, да држе физичку дистанцу и поштују самоизолацију уколико им је одређена.
 • У циљу превенције ширења новог коронавируса Општина Беране је јуче и данас организовала превентивну дезинфекцију улаза стамбених зграда, од првог до последњег спрата, као и подрумских просторија, у свим градским насељима.
 • Завршена је дезинфекција избјегличког насеља Риверсјад.
 • Претходно су дезинфиковане градске саобраћајнице, тргови, све јавне површине, тржни центар, аутобуска станица, као и платои испред Дома здравља и Опште болнице.
 • Екипе за дезинфекцију су током дана требале да започну дезинфекцију јавних предузећа и установа, чији је оснивач Општина, као и других градских институција. Осим зграде Општине Беране, биће дезинфековани просторије Основног и Прекршајног суда, Основног тужилаштва, Фонда за здравство, Центра за социјални рад, Водовода и канализације, Спортског центра Беране, Комуналног предузећа, Службе заштите и спашавња и Завода за запошљавање.
 • Налаже се свим субјектима који су под радном обавезом поводом наступања ризика и опасности од ширења КОВИДА -19 да, својим радницима који путују моторним возилом а при том се у истом налази више од два лица, обавезно поштују преписане мјере НКТ-а.
 • Налаже се подизење степена примјене хигијенско – епидемиолошких мјера дезинфекције на улазима и излазима објеката Општине, свих дежурних служби, јавних установа и предузећа чији је оснивач Општина, да на дневном нивоу врше појачане хигијенско – епидемиолошке мјере а које се односе на дезинфекцију.
 • Налаже се Служби комуналне полиције и Управе за инспекцију да додатно интензивирају активности у сарадњи са Центром безбједности, а у циљу примјене наредби Владе, да о предузетим активностима извијесте Општински тим за заштиту и спашавање.
 • Апелује се и упозоравају се старија лица, лица са хроничним обољењима и лица са инвалидитетом да се максимално уздрже и без велике потребе не напуштају објекте становања.
 • Апелује се на привредна друштва, власнике апотека, такси удружења, теретана и бутика, затим објеката у којима се обавља трговина храном, пићем и средствима за хигијену, средстава за заштиту и прихрану биља и садног материјала, објеката који пружају фризерске и козметичке услуге, да врше адекватну дневну дезинфекцију улаза и самих објеката.
Општински тим донио више закључака због ширења вируса у Беранама

Сједници Општинског тима су присуствовали: директор Опште болнице др Будимир Дабетић, директорка Дома здравља др Зухра Хадровић, начелник Центра безбједности Беране Дарко Ћорац, командир ЦБ Беране Маријан Рачић, директор Комуналног преузећа Саво Вучетић, директор Водовода и канализације Вуко Тодоровић, директор Агенције за изградњу и развој Миро Вешовић, начелник Комуналне полиције Александар Ојаднић, секретар за инспекцијске послове Драган Зечевић, секретар за финансије и економски развој Бојан Радошевић, докторица у Хитној помоћи Андреа Бугарин, директор локалног Црвеног крста Славко Јолић, директор Радио Берана Туфик Софтић, замјеник начелника Службе заштите и спашавања Милосав Кораћ, представник Директората за ванредене ситуације Данило Милетић и заштитник права пацијената у Дому здравља Ранко Ракетић. Записник је водила Милица Рачић.