Општински тим за заштиту и спашавање Општине Беране је у циљу спречавања ширења вируса КОВИД – 19 донио привремене мјере које подразумијевају забрану коришћења паркова и парк шума на подручју општине Беране, аеродромске писте и шеталишта у улици Мира и слободе (градска обилазница поред Лима). Овe мјерe важe од четвртка, 9. априла, од 09.00 сати до престанка Наредбе Владе Црне Горе.

Општински тим донио одлуку о привременој забрани коришћења аеродромске писте, спомен парка на Јасиковцу, четири градска парка и шеталишта на обилазници
Фото: Милета Вукићевић

Наредбом коју је донијела Влада Црне Горе забрањују се окупљања у затвореним и на отвореним просторима, а препорукама је јасно стављено до знања да грађани, осим у случају пријеке потребе, требају да остану код куће.

С тим у вези Општински тим за заштиту и спашавање Општине Беране је у циљу спречавања ширења вируса КОВИД -19 донио привремене мјере које подразумијевају забрану коришћења паркова и парк шума на подручју Берана. Ради се о излетишту код спомен парка на Јасиковцу, као и четири градска парка (Цветни парк, парк поред Храма, велики парк поред Лима и парк у МЗ Стари град). Мјерама је забрањено коришћење шеталишта у улици Mира и слободе, познатијег као градска обилазница поред Лима. Такође је забрањено и коришћење аеродромске писте у сврху рекреације и спорта, као и саобраћај за моторна возила на овом простору.

Имајући у виду да је на петој сједници Општинског тима констатовано да се социјална дистанца у већини случајева не поштује, осим за вријеме трајања забране кретања, онда је из тог разлога донијета наредба да се шеталиште на обилазници и простор беранског аеродрома забране за коришћење до истека Наредби Националног координационог тијела за заразне болсети Владе Црне Горе.

Додатни разлог за такву одлуку је и то што ће аеродромски простор у наредном периоду, уколико се укаже потреба, користити специјални авиони приликом гашења пожара у неприступачним дјеловима наше општине до којих не могу доћи возила Службе заштите и спашавања општине Беране.

„Овим мјерама желимо да истакнемо колико је, у овом тренутку, важно да наши грађани остану кућама и на сигурном. Знамо да су ове мјере за све нас оптерећујуће, али молимо грађане да схвате да су ово нужне мјере како би заштитили њихово и здравље најугоженијих грађана наше општине“, истиче се у саопштењу Општинског тима и наводи се да они суграђани који из здравствених разлога морају да пјешаче потребно је да се у том случају обрате надлежном љекару и Управи полиције за потребну сагласност.

Овe мјерe важe од четвртка, 9. априла, од 09.00 сати до престанка Наредбе Владе Црне Горе.

Непоступање по мјерама Наредбе Владе Црне Горе подлијеже кривичној одговорности у складу са члановима 287 и 302 кривичног закона Црне Горе.

Из тима још једном апелују на суграђане да се придржавају Наредбе како бисмо евентулну могућност појаве и ширења вируса КОВИД -19 свели на минимум.

Напомињемо да у Беранама до данас, према званичним информацијама из Института за јавно здравље Црне Горе и беранске Опште болнице, није регистрован ниједан случај коронавируса„, додаје се на крају саопштења.