Општини Беране је одобрен пројекат за ЦИТЕС центар, који се финансира из средстава Европске уније, а у оквиру програма Техничка помоћ за пројекте Дунавске регије. Партнер на овом пројекту је Министарство одрживог развоја и туризма Црне Горе које средствима опредијељеним капиталним буџетом за 2016. годину подржава његову реализацију.

Тим поводом, пројектни тим Општине Беране састао са експертима ангажованим на овом пројекту, Мартином Етхофером и Гораном Вукобратовићем. Циљ њихове посјете је да у сарадњи са општинским тимом присутпе изради пројектне документације која ће бити у складу са ЕУ стандардима. Након састанка, присутни су обишли локацију која је предвиђена за изградњу Центра.

Подсјетимо, Центар за смјештај животиња је мјесто предвиђено за тренутно држање и бригу о напуштеним, болесним и повријеђеним животињама, које нису у стању да опстану у дивљини, као и о животињама које су конфисковане услед нелегалног држања у заробљеништву, нелегалне трговине, увоза, извоза или других разлога утврђеним законом.

Црна Гора је на путу европских интеграција и потписница је свих релевантних међународних прописа из области заштите природе, те се на тај начин придружила међународној заједници у заштити природе на глобалном нивоу. Једна од обавеза на том путу је и спровођење ЦИТЕС Конвенције – Конвенција о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака кроз оснивање Центра за прихват животиња са ЦИТЕС листе.