Програм Уједињених нација за развој (УНДП) спроводи Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2)  у шест земаља на територији Западног Балкана. Друга фаза овог програма  почела је са реализацијом 1. јануара 2021. године. Циљ програма, који ће трајати четири године, је јачање партнерства између јединица локалне самоуправе (ЈЛС) и цивилног друштва и младих у региону Западног Балкана.

Реализација програма базира се на развоју и ширењу транспарентног приступа финансирања невладиних организација из буџета ЈЛС, ради остваривања  заједничких потреба у локалној заједници.
Општине Беране и Андријевица оформиле су кластер и пријавиле се за учешће у овом програму. Процес избора РеЛОаД2 кластера локалних самоуправа у Црној Гори  завршен је и изабрано је 5 кластера од којих је један „Заједно за сјевер“  који чине општине Андријевица и Беране.

Током четворогодишњег трајања РеЛОаД2 програма, према ријечима Маје Пешић пројект менаџера на програму, објавиће се најмање два јавна Конкурса за финансирање НВО у сваком партнерском Кластеру ЈЛС. Опредијељени буџет у оквиру програма од укупно око ‪170.000‬ ЕУРA по Кластеру ЈЛС  подразумијева и додатно суфинасирање чланова кластера од 20%, тј. 34.000 ЕУРA. Током трајања конкурса, ЈЛС у оквиру Кластера ће заједно са УНДП пројектним тимом учествовати у низу активности представљања услова и критеријума Конкурса заинтересованим НВО  и пружати пуну подршку НВО у процесу.

Одобравање овог програма и реализација активности неће утицати на редовне активности Општине и спровођење  јавног конкурса за расподјелу средстава за финансирање пројеката/програма невладиних организација.