„Пројекат за изградњу постројења и пречишћавање вода требао је да буде завршен за 30 мјесеци, а пројекат изградње канализационе мреже за 20 мјесеци. На жалост, извођени радови далеко од тога да се одвијају планираном динамиком. Сходно томе, посебно подвлачимо и наглашавамо чињеницу да ЛОКАЛНА САМОУПРАВА НЕМА АМА БАШ НИКАКВУ КРИВИЦУ у том правцу, али осјећамо одговорност пред вама, нашим грађанима, јер је очигледно ријеч о намјерној штети и директном раду против интереса Берана и њених грађана. Нећемо дозволити да ова ујдурма потраје. Још једном позивамо надлежне органе да, ОБАВЕЗЕ КОЈЕ СУ УГОВОРОМ ПРИХВАЋЕНЕ БУДУ И ЗАВРШЕНЕ. Нико нема право да на било који начин угрожава нормалан живот грађана са ових простора. Нећемо дозволити да двоструки аршини важе за само овај град!„, истиче се, између осталог, у саопштењу за јавност Општине Беране које потписују, Вуко Тодоровић – директор ДОО „Водовод и канализација“; Владимир Ђаковић – менаџер Општине и Дарко Стојановић – савјетник у Служби предсједника.

текст

Саопштење преносимо у цјелости:

„Поштовани суграђани,

Осјећамо моралну одговорност, као особе које су контакту са извођачима радовима и надлежним државним институцијама, да вам се обратимо.

Наиме, као што знате, у нашем граду је априла 2016. године започео пројекат „Унапређење водоснабдијевања, изградња канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода“. У том правцу су и потписани уговори и дефинисани рокови.

Пројекат за изградњу постројења и пречишћавање вода требао је да буде завршен за 30 мјесеци, а пројекат изградње канализационе мреже за 20 мјесеци. Период за отклањање могућих недостатака је 12 мјесеци. Општина Беране, као корисник и Дирекција јавних радова црне Горе, као наручилац, фебруара 2016. године, потписали су Уговор о имплементацији пројекта, у којем се констатује да ће се пројекат реализовати сагласно споразуму између наше Владе и Европске комисије.

На жалост, извођени радови далеко од тога да се одвијају планираном динамиком. Свједоци смо огромних проблема, који се односе на неасфалтирање улица, због чега као последицу имамо и ваше оправдано незадовољство, односно огорченост оним што се може виђети на улицама Берана.

Свјесни чињенице да смо, као локална самоуправа дужни водити рачуна о стању у нашем граду, чинили смо и чинимо што је у нашој моћи да овај очигледан и огроман проблем, који оптерећује читав град, ријешимо.

Посебно подвлачимо и наглашавамо чињеницу да ЛОКАЛНА САМОУПРАВА НЕМА АМА БАШ НИКАКВУ КРИВИЦУ у том правцу, али осјећамо одговорност пред вама, нашим грађанима, јер је очигледно ријеч о намјерној штети и директном раду против интереса Берана и њених грађана.

Управо због тога, покушали смо, свим средствима, која нам Закон даје, да укажемо на постојеће проблеме и, једноставно натјерамо, остале субјекте у овом ланцу да одговорно приступе реализацији започетих радова.

Хронологија наших дописа и ургенција према надлежним органима изгледа овако:

 • Дирекцији јавних радова Црне Горе, директору А. Калачу, 03.10.2017.г- менаџер Општине Дарко Стојановић,
 • Министарству одрживог развоја и туризма, министру П. Радуловићу, 16.10.2017.г.-предсједник општине Драгослав Шћекић, (на српском и енглеском језику),
 • Дирекцији јавних радова ЦГ, директору А. Калачу-, 18.10.2017.год.- менаџер Општине Дарко Стојановић,
 • Министарству одрживог развоја и туризма, министру П. Радуловићу, 21. 11. 2017.год.- предсједник општине Драгослав Шћекић,
 • ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ, Д. МАРКОВИЋУ, 22.11.2017.год.- предсједник општине Драгослав Шћекић,
 • Конзорцијуму ДРИ д.о.о анд Пројект д.о.о, 11.01.2018.год. – менаџер Општине Дарко Стојановић,
 • Дирекцији јавних радова Црне Горе, наџору: Конзорцијум пројект, и ДРИ управљање инвестицијама доо, Извођачу радова: Aqualia intech S:A: Padila Francisco Jose, 16.03. 2018.год.- менаџер Општине Дарко Стојановић,
 • Дирекцији јавних радова Црне Горе, директору А. Калачу, 30.04.2018.год.- менаџер Општине Дарко Стојановић,
 • ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ, Д. МАРКОВИЋУ, 18.10.2018.год.- предсједник општине Драгослав Шћекић,
 • Диекцији јавних радова-директору Р. Нухоџићу, делегацији Европске уније у ЦГ- Adriani Micu, Надзору- Конзорцијум Пројект доо, Извођачу радова – Araque Padilla Francisco Jose , 05. 02. 2019.год.- менаџер Општине Владимир Ђаковић (на српском и енглеском језику),
 • ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ Д. МАРКОВИЋУ, 08.05.2019.год.- предсједник општине Драгослав Шћекић,
 • Министарству одрживог развоја и туризма, Директору Управе јавних радова Црне Горе, извођачу радова, надзору, 08.05.2019.год.- предсједник општине Драгослав Шћекић,

Осим оволиког броја дописа, одржано је на десетине састанака, на којима смо потенцирали проблем изградње канализационе мреже, односно чињенице да радови пробијају све могуће планиране динамике.

Указано је и на горући проблем квалитета наведених радова који се тичу враћања саобраћајница у првобитно стање, као и припадајуће инфраструктуре у виду тротоара и ивичњака. Такође смо указали и на чињеницу да се на великом броју локација на којима је извршено асфалтирање показало оштећење и да ће за санацију истих бити потребна огромна средства.

Уз све то, извођач радова је својим неодговорним понашањем нанио штету на зеленим површинама у близини извођених радова. Све ово је јасно, прецизно и недвосмислено указано у свим могућим дописима и на свим поменутим састанцима.

На овај начин, покушали смо да свим учесницима у пројекту скренемо пажњу са каквим се недопустивим проблемима сусрећу наши грађани у последње три године, који кулминише саобраћајним колапсом, који је изазавао неодговорни извођач радова.

Поштовани наши суграђани,

Због вас, као и због интереса нашег града, били смо принуђени да вам још једном на овај начин, отворено и прецизно предочимо све оно на шта смо принуђени, када је ријеч о овом значајном пројекту.

Принуђени смо да и да изразимо своју отворену сумњу да је ријеч о намјерној опструкцији, којом се нашем граду наноси директна штета. Просто звучи невјероватно да на наша многобројна инсистирања, молбе, ургенција, писма, уз наша разумна објашњења, ни најмање не наилазе на разумијевање код оних који су дужни бити у служби грађана Црне Горе.

Овим отвореним обраћањем желимо још једном да скренем пажњу на недопустиво понашање извођача радова. Истовремено, сви морамо знати да стрпљење има своје границе и да ћемо бити принуђени да заштитимо интересе наших грађана и града на неки други, можда мање популаран начин.

Нећемо дозволити да ова ујдурма потраје. Још једном позивамо надлежне органе да, ОБАВЕЗЕ КОЈЕ СУ УГОВОРОМ ПРИХВАЋЕНЕ БУДУ И ЗАВРШЕНЕ. Нико нема право да на било који начин угрожава нормалан живот грађана са ових простора. Нећемо дозволити да двоструки аршини важе за само овај град!

Поштовани грађани, уз још једно извињење, сматрали смо за потребним да вам и овим путем и на овај начин, изношењем свих, и најмањих детаља, још више приближимо проблем који све нас оптерећује и изазива отворени бијес, и љутњу код свих оних који воле овај град.

Завршићимо констатацијом да ћемо учинити све да се овај проблем ријеши у најскоријем року. И још једном молимо за разумијевање“ стоји у саопштењу за јавност Општине Беране.