Свечана додјела награда ђацима генерације и добитницима дипломе “Луча” основних и средњих школа са подручја наше општине за школску 2016/2017. одржана је данас у сали Центра за културу.

На свечаности су награђени и ученици који су остварили запажене резултате на такмичењима у земљи и иностранству, укључујући и најбоље из Ниже музичке школе у Беранама.

Општина Беране је, у сарадњи са школама, већ трећу годину заредом организовала свечаност додјеле награда за око 180 најбољих ученика што је, како је нагласио предсједник oпштине Драгослав Шћекић, само један од начина да се образовање стави у први план као темељ личног и друштвеног развоја.

“Потези које смо повукли у протеклом периоду, а ту прије свега мислим на активност додјеле бесплатних уџбеника за ученике основних школа, додјеле годишњих стипендија за студенте таленте и друге видове подршке свим школама у настојању да из дана у дан повећамо учешће, а што очекујемо и од свих осталих, говоре у прилог томе”, казао је Шћекић.

Он је истакао да су награђени ученици будућност Берана и изразио наду да они неће заборавити да су своје прве успјехе и знање стекли баш у Беранама.

„Ове награде су само симболичан знак пажње и потврда да локална управа брине о образовању младих људи и пружа подршку талентованим и вриједним ученицима“, нагласио је на крају.

Директор Гимназије “Панто Малишић” Сретен Лутовац, захвалио се у име свих образовних институција у Беранама, предсједнику Општине на пажњи коју указује најбољим ученицима из нашег града.

“Овакав догађај јесте посебна вриједност не само за наш град већ и за нашу државу, јер је образовање један од основних стубова на којима почива њен будући развој”, истакао је Лутовац.

Он је, обраћајући се ученицима, казао да је истрајност на путу знања неопходна уколико се жели квалитетно изградити личност, на корист друштва.

“Не смијете се ни на тренутак заварати да оно што у вашим годинама у образовном процесу пропустите, може да се надокнади у неком будућем времену. Овај садашњи тренутак је ваше право вријеме. Образовање је једина сигурна инвестиција, оно на чему никада не можете да изгубите”, закључио је он.

Награде најбољим ученицима основних школа уручили су секретари Секретаријата за општу у праву и спорт, културу, младе и сарадњу са НВО, Младен Стијовић и Зоран Јојић, средњошколцима, добитницима дипломе “Луча II” потпредсједник Свето Митровић, носиоцима дипломе “Луча I” предсједник СO Беране Горан Киковић, а ђацима генерације предсједник oпштине Беране Драгослав Шћекић.

(Извор: Радио Беране)