Општина Беране је у сарадњи са школама, шесту годину заредом, приредила свечаност додјеле награда и признања за 199 најуспјешнијих ученика основних и средњих школа са подручја наше општине за школску 2020/2021. годину.

На свечаности у Центру за културу награђено је дванаест ђака генерације, 151 добитник дипломе Луча, као и 25 ученика који су остварили запажене резултате на такмичењима знања у земљи и иностранству, укључујући и најбоље из Школе за основно музичко образовање у Беранама.

Општина је раније наградила чланице бенда „Алт“ и шест ученика Гимназије „Панто Малишић“ за постигнути успјех на Државном такмичењу знања.

Обраћајући се најбољим ученицима, предсједник општине Беране, Тихомир Богавац, казао је да данашњи свечани моменат представља један од дражих тренутака у професионалном животу свих нас који на Беране гледамо као на град будућности, љепоте, младих и паметних момака и дјевојака.

Част је говорити новим нараштајима, а посебна привилегија обратити се онима који својим неспорним знањем и успјесима постављају нове границе успјеха и научних достигнућа. Поносни су не само ваши родитељи и професори, тај осјећај да вриједите и зрачите посебним сјајем остаје у срцима овога града, а ми као локална самоуправа дужни смо да то препознамо, и да вам, у оквиру својих могућности пружимо помоћ и подршку на вашем путу достизања животних успјеха”, истакао је први човјек наше општине.

Предсједник Богавац се захвалио свима, наглашавајући да град који нема младости нема шансе за европску перспективу.

“Ми истински желимо да послије ових ваших петица и диплома наставите стазом успјеха и да у догледној будућности постанете носиоци здравијег и бољег живота и у Беранама, и у нашој држави. Посебно нам је стало да останете и улажете своје знање у овом граду, јер Беране заслужује да постане регионални центар у сваком смислу. У том правцу су нам пријеко потребни и ваше знање, памет и огроман квалитет који посједујете”, казао је предсједник Богавац.

Предсједник је на крају упутио и ријечи захвалности предавачима и родитељима.

Поред предсједника општине, који је уручио признања ђацима генерације и добитницима диплома Луча 1 средњих школа, награде су уручили и предсједник Скупштине општине Беране Новица Обрадовић, потпредсједници општине Марко Лалевић и Дарко Стојановић.

Предсједник Обрадовић је уручујући награде добитницима диплома Луча 2 из средњих школа, истакао:

,, Да би се неко овјенчао овим признањем требало је много одрицања рада и упорности. Успјех припада првенствено вама али и вашим посвећеним родитељима и професорима, који су били највеће охрабрење и ослонац на вашем путу, дали велики допринос да будете то што јесте.

Свима вама који сте се одлучили да наставите школовање  желим пуно успјеха , са надом да ћете се вратити и бити покретачи друштвених активности, а својим стеченим вјештинама и знањем прави мотор напретка за средину у коју се радо долази и остаје.

На крају, у своје лично име и у име Скупштине општине Беране, вама и вашим професорима још једном честитам на постигнутом признању и желим вам пуно успјеха у даљем животу и раду“.

Потпредсједник Општине Марко Лалевић уручио је награде добитницима дипломе Луча из основних школа.

„Драги полуматуранти, задовољство ми је да вас поздравим у име Општине Беране и у своје лично име и честитам на успјеху који сте постигли у досадашњем школовању и дипломи Луча. Хвала и вашим учитељима, наставницима и професорима који су вам пренијели знање. Општина Беране помаже у складу са својим могућностима и наставиће у будућности. Сада вас чека упис у средње школе, чекају вас и нови изазови. Вјерујте у себе и не дозволите препрекама да вас зауставе. Ви сте нада и будућност овог града, оно најбоље и највриједније шти имамо. Срећно“, истакао је Лалевић.

Награђенима на државним и међународним такмичењима знања, као и ученицима из Ниже музичке школе, похвале је уручио потпредсједник Дарко Стојановић.

„Имам ту част да испред Општине Беране уручим симболичан поклон као вид награде за ваш досадашњи успјех у школовању. Талентовани, образовани људи су увијек били заштитини знак Берана. Надам се да ћете и у будућем  школовању представљати наш град  и државу у најбољем могућем свијетлу и да ћете се увијек радо враћати са жељом да помогнете свом граду. Желим вам пуно успјеха у даљем школовању, да одаберете добру школу, односно факултет, како би и даље ређали успјехе. Општина Беране ће се трудити да вам створи добре услове и да пужи мотивацију да што боље корачате  напријед“, казао је Стојановић.

Локална управа је за добитнике дипломе Луча 1 из средњих школа и ђаке генерације обезбиједила новчане награде и књиге, док су остали добили књиге.

У програму су учествовале чланице школског бенда “Алт” из Берана.

Ђаци генерације основних и средњих школа за школску 2020/21. годину су:

 • Маша Милићевић и Невена Добрашиновић (ОШ ,,Вук Караџић“);
 • Драгана Кљајић (ОШ,, Вукашин Радуновић“);
 • Данило Карличић (ОШ ,,Владислав Рајко Кораћ“);
 • Јелена Бракочевић (ОШ ,,Вукајло Кукаљ“);
 • Виктор Куч (ОШ ,,Полица“);
 • Александра Обрадовић (ОШ ,,Лубнице“);
 • Исидора Чукић (ОШ ,,Доња Ржаница“);
 • Мирко Кубуровић (Гимназија ,,Панто Малишић“);
 • Мирјана Дробњак ( СМШ ,,др Бранко Зоговић“);
 • Милан Удовичић ( ССШ ,,Вукадин Вукадиновић“) и
 • Армин Рамусовић ( Средња стручна школа).