Истине ради, подсјећамо јавност да је Општина Беране, приликом промјене власти 2014. године кренула у рјешавање нагомиланих проблема у свим сегментима функционисања локалне самоуправе. Један од тих корака, свакако је био и рјешавање проблема у спорту, а самим тим и у фудбалском клубу Беране.

Затекли смо , на жалост ситуацију да су 9 лица незаконито присвојила ФК Беране и то: Војислав Дошљак, Драгутин Јоксимовић – Драго, Рамусовић Фуад, Голубовић Радослав, Миљић Милојко, Шћекић Александар, Ћулафић Александар, Цимбаљевић Ново, Пачариз Фарук (сада покојни).

Када већ говоримо о незаконитости, она се тада огледала, прије свега у недоношењу скупштинске Одлуке, неодржавању Скупштине клуба која није ни постојала као и у избору оснивача. Ваља такође подсјетити да у то вријеме један од оснивача клуба у исто вријеме био потпредсједник ФСЦГ, односно предсједник Сјеверне фудбалске регије. Истовремено, клуб је био у великим организационим и финансијским тешкоћама. Као политички и професионално одговоран субјект, послије доласка на власт, иницирали смо оснивање Комисије која је утврдила дуг ФК Беране који је износио око 160.000,00 евра. У том правцу је донешена скупштинска Одлука да се клуб врати грађанима и Општини Беране, а кроз Буџет Општине Беране издвајана су значајна финасијска средства како би клуб могао несметано функционисати. Упоредо са тим су вођени преговори да поменута лица(њих 9) ставе потпис на документ којим ФК Беране враћа Општини и својим грађанима.

Уз наш максималан напор, допринос и жељу да се то и деси, свједоци смо да то до данашњег дана није урађено, јер једно лице, а конкретно Јоксимовић Драгутин – Драго још увијек то није урадио, покушавајући тим својим чином уцијенити локалну управу, иако је и сам свјестан чињенице да је на незаконит начин отео клуб и Општини и грађанима. Овакав његов гест истовремено сматрамо и политичким чином.

Ваља напоменути да смо све ово вријеме у рад клуба укључивали људе из спорта, именовали ВД предсједника, а све и искључиво са једним једином циљем- да сачувамо ФК Беране, и вратимо га у руке фудбалских радника. Нажалост, огромних помака од стања у којем су га нестручни и неодговорни појединци довели – није било. Истовремено, новим тужбама, појединци су допринијели даљем погоршању цјелокупне ситуације.

Наш највећи покушај и жеља да се стање у фудбалу у Беранама поправи је и моменат када смо извршили спајање ФК Беране и ФК Раднички како би олакшали и поправили фукнкционисање клубова као и само стање фудбала у Беранама. Међутим, понашање и приступ једног дијела спортских радника и фудбалера нису дозвољавали да се стање поправи , и крене у правом смјеру, већ су своје личне интересе ставили испред интереса фудбала и спорта у Беранама уопште.

Вриједи поменути да је Општина Беране у претходном периоду вратила велики дио дуга према тренерима, играчима, као и трошкове исхране и смјештаја по Уговорима на које нисмо дали сагласност, а који су резултат како политичког, тако и притиска спортских радника и фудбалера. На жалост, истовремено се желио створити утисак да Општина не води рачуна о клубу.

ФК Беране, иако отет од Општине и грађана добија из Буџета Општине Беране око 70. 000 евра и то за покривање трошкова такмичења свих селекција клуба, претходних дуговања , као и за побољшање услова и рада клуба. Истовремено, ФК Беране је на годишњем нивоу добијао скоро исти износ средстава као сви остали спортови заједно.

И на крају, ред је да се сви скупа запитамо, јесу ли пријатељи клуба они који су га незаконито отели, они који не желе да ставе свој потпис на враћање клуба грађанима и Општини, они који наводно помажу клуб да би га касније гонили тужбама, или је, са друге стране истински пријатељ Општина Беране која је, схватајући значај постојања и функционисања фудбалског клуба одржавала његово функционисање. Добро би било да јавност чује и колико је средстава обезбијеђено од стране претходних оснивача клуба, као што је добро да знамо гдје су стотине хиљада евра уплаћених средстава из општинског буџета? Истовремено, можда сви добијемо одговор како је могуће да су тадашњи директор Драгутин Јоксимовић и самозвани секретар Фуад Рамусовић(који је иначе и узео отпремнину) остали дужни преко евидентираних 160 хиљада евра? Добро је и да грађани знају да се тај дуг касније увећавао и са непријављеним и неевидентираним трошковима, уз огромна дуговања за услуге хране и пића, услуге хране и пића широм Црне Горе, што је довело до тога да су многа врата заувијек затворена! Питамо се да ли послије свега овога ми требамо да преузмемо уговорне обавезе на 4 године са тренерима уз плате од 1000 и 750 евра, што укупно износи 84.000 евра ? Јасно се да закључити ко и зашто жели да угаси клуб?

Истовремено, позивамо све наводне душебрижнике клуба да кажу зашто су ћутали кад је отиман клуб, и што нијесу тада писали и дигли глас против прекида стогодишње традиција постојања клуба. Одговор је и лаику јасан – нијесу се бунили јер је то био период општег черупања беранске општине од којег су имали искључиву корист појединци блиски ДПС – у, као што је и данас јасно да је све ово смишљено у истим кухињама, како би се покушао зауставити евидентан опоравак и напредак који петогодишња власт спроводи. Отворено поручујемо, да нећемо дозволити да познати мешетари уништавају овај град и спорт у њему, као што нећемо дозволити да Општина и даље финансира клуб, а да Драгутин Јоксимовић и његови партијски истомишљеници каљају име и углед фудбала и града.

И на крају, нека грађани виде и који су људи у претходном периоду тужбом се обратили суду, доказујући ваљда тиме, љубав према своме клубу: др Јоксимовић Вукосав, Цимбаљевић Борис, Цимбаљевић Владимир, Радовић Владан, Лутовац Стефан, Фемић Дејан, Булатовић Ненад.

Такође, желимо да напоменемо да ће Општина Беране иницирати доношење скупштинске одлуке којом ће ставити ван снаге претходну Одлуку и самим тим основати фудбалски клуб свих грађана Берана у којем ће се коначно знати ред, као и начин како се и на који начин троше паре грађана. У том правцу, локална управа очекује пуну подршку од свих надлежних институција и од свих добронамјерних грађана како би се зауставио деценијски јавашлук у ФК Беране. Истовремено, позивамо све фудбалере и спортске раднике који истински воле клуб да дају подршку новој иницијативи која ће наставити традицију фудбала у Беранама.

На крају, позивамо и Тужилаштво да испита одлуке на основу којих је клуб приватизован те да ли су у том процесу сви оснивачи дали свој потпис или је било фалсификовања? Позивамо надлежне органе и да обрате пажњу и на пријетње које свакодневно стижу до радника локалне управе. Једно је сигурно: Општина Беране неће дозволити да се било ко игра њеним именом и угледом док смо ми на њеном челу. То нам је обавеза према нашим Беранкама и Беранцима.