Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац примио је данас делегацију на челу са Проф. др Милијом Зечевићем, почасним чланом Удружења Васојевића и др Луком Кастратовићем, предсједником Удружења а поводом представљања идеје и динамичког  плана за снимање филма ,,Васојевићи највеће српско племе Немањића сој“- природне и духовне љепоте.

Проф.др Милија Зечевић  казао је да се  чланови  Удружења воде идејом  да се кроз умјетнички дугометражни документарни  филм  представе духовне и природне љепоте Васојевићког краја, са свим потенцијалима које посједује, и на тај начин промовишу све  благодети и љепоте четири Општине Берана, Андријевице, Плава (Мурино), Колашина (Матешево) и града Подгорице (Лијева Ријека). Како је истакао, средства за припрему и снимање филма су обезбијеђена, а од  Општине Беране и Локалне туристичке организације Берана очекују  подршку у реализацији активности на снимању и логистику.

У духу успјешне дугогодишње сарадње, како је казао Предсједник Богавац, Општина Беране ће помоћи у активностима снимања филма, са свим расположивим капацитетима. Богавац сматра да ће филм  на најбољи начин промовисати Васојевички крај,  духовне и природне љепоте које посједује.

Горан Иконић, извршни продуцент казао је да је намјера да се сними филм који  ће остати Васојевићима као свједочанство на духовне и природне љепоте, а уједно и постати универзална свјетска порука и путоказ којим сви треба да идемо како би сачували себе и своје коријене.

Генерал у пензији др Лука Кастратовић истакао је да ће овај умјетнички дугометражни документарни  филм, који ће радити најбољи стручњаци у својој  бранши из Србије и Црне Горе,  својом формом и естетско- поетско садржином бити занимљив и многим домаћим и страним ТВ кућама, тако и разним филмским смотрама и фестивалима.

Вук Дедовић, генерални секретар Удружења Васојевића, казао је да  Васојевићи из Савиног села подржавају идеју реалијације филма и додао да се ове године обиљежава 30 година Удружења Васојевића.

Др Радослав Зечевић нагласио је , сходно потенцијалима које ово поднебље  посједује,  да треба заједнички да улажемо  у привреду овог краја , што би представљао прави допринос свом поријеклу.

Да ће филм бити подстрек за предузетнике, мишљења је и Мијо Вешовић, који је казао да без улагагања Васојевићки крај  може остати само неискориштена дивља природна љепота.

Мирко Бојовић, испред Васојевића из Андријевице,  изразио је задовољство поводом снимања филма и информисао присутне да ће 12 . септембра бити откривање бисте војводи Бојовићу на Књажевцу.

На крају сусрета ректор Европског универзитета Проф.др Милија Зечевић уручио је донацију Општини Беране у износу од 1000 еура. Средства , према ријечима предсједника Богавца, биће усмјерена Спортском центру Беране, за потребе организације традиционалног Турнира у малом фудбалу.

Састанку су присиствовали потредсједник Општине Дарко Стојановић, шефица Кабинета Дубравка Јованчевић, савјетница за информисање Ирина Зечевић и Милош Божовић, испред Туристичке организације.