FORS Montenegro је започео реализацију пројекта Cross-border Green Deal (Прекогранични зелени договор) који има за циљ унапређење квалитета услуга у сектору застите животне средине и управљања отпадом и подизање нивоа свијести становништва о значају еколошки одговорног понашања у очувању животне средине и природних ресурса. Тим поводом Општину Беране, која је партнер на пројекту, посјетио је извршни директор ФОРС-а Веселин Штурановић са сарадницима, који је о почетку имплементације пројекта разговарао са предсједником Општине Вуком Тодоровићем и секретарком Секретаријата за привреду и инвестиције Мајом Ђуришић.


Главне активности укључују набавку опреме и возила за комунална предузећа и службе, обуке за њихове запослене, набавку и постављање зелених острва, семинаре и презентације о доброј пракси Европске уније у управљању чврстим отпадом, истраживање о структури отпада, анкете о еколошкој свијести и навикама становништва, прекограничну конференцију на тему унапређивања управљања чврстим отпадом, кампану подизања нивоа еколошке свијести, публикације, ЕКО караване, промовисање смањења употребе пластичних кеса итд. Пројекат представља наставак активности ФОРС Монтенегра у овој области којима се настоји допринијети очувању животне средине и природних ресурса у Црној Гори, казали су на састанку представници ФОРС-а.
Пројекат Cross-border Green Deal се реализује у партнерству са организацијом Европски центар за права мањина са Косова и Општином Беране, а мјесто реализације обухвата општине Андријевицу, Бар, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Петњицу, Плав, Подгорицу, Колашин, Мојковац, Рожаје, Тузи и Улцињ у Црној Гори и општине Пећ, Исток, Клину, Дечане, Јуник и Ђаковицу на Косову.
Пројекат финансира Европска унија у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Косово 2014-2020, а у Црној Гори суфинансира Министарство јавне управе.
Уговорно тијело за пројекат је Министарство финансија – Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи (CFCU).