Општина Беране је шесту годину заредом организовала свечану додјелу награда и признања за 181 најуспјешнијег ученика основних и средњих школа за школску 2019/20. годину.

Општина Беране наградила најуспјешније ученике (ФОТО)

На свечаности у Центру за културу, организованој у сарадњи са школама, награђено је 11 ђака генерације, укључујући и први пут проглашеног ђака генерације из Школе за основно музичко образовање, 160 добитника дипломе „Луча“ (66 лучоноша основних школа и 94 средњих – од чега 48 „Луча 1“ и 46 „Луча 2“), 10 ученика који су остварили запажене резултате на такмичењима знања у земљи.

Општина Беране наградила најуспјешније ученике (ФОТО)

Овај дан, како је казао предсједник општине Драгослав Шћекић, представља један од оних посебних тренутака у његовом професионалном раду када се са посебном дозом осјећаја поштовања и истинске љубави обраћа будућности нашег града и наше државе.

Част је говорити омладини, а посебна је привилегија обратити се најбољим. Све ваше силне петице и похвале, зачињене вриједним дипломама доказ су да за будућност нашег града не треба бринути. Оно што желим и данас да нагласим, а сигуран сам да сте и ви свјесни тога, јесте чињеница да је ово само мали, почетни корак на трновитом животном путу. Али и он шаље довољно јасну поруку да сте ви ваш пут већ одабрали, и да вам преостаје да своје знање, љепоту и младост усмјерите ка новим животним и научним побједама„, казао је предсједник.

Он је поручио ученицима да њихов успјех није дошао тек тако, већ је он посљедица, како великих напора и одрицања самих ученика, тако и огромне улоге и удјела њихових родитеља, наставника и професора.

„Зато и овај данашњи тренутак користим да и њима упутим ријечи захвалности. Ваш успјех је дијелом и њихов, што још једном говори у прилог чињеници да се скупа могу остварити највећи резултати и најљепши снови“, навео је Шћекић.

Општина Беране наградила најуспјешније ученике (ФОТО)

Он је истакао да је успјех ученика ове године вриједан посебне пажње, јер је остварен у, до сада, незабиљеженим условима, када је вирус корона напао савремени свијет.

„Суочени са овим проблемом, ви сте се суочили и са новим начином учења и кориштења ваших знања и умијећа. Ваше дипломе показују да сте савладали и овакве врсте непријатности и изненађења, и да на путу успјеха не постоје препреке које вас могу зауставити“, рекао је предсједник.

Први човјек беранске општине је посебно истакао у свим обраћању да ученици увијек могу рачунати на подршку локалне самоуправе.

Додјеле бесплатних уџбеника за ученике основних школа, додјела годишњих стипендија студентима- талентима, остали видови подршке и помоћи остаће и даље темељ наших општинских програма и планова. Ваши успјеси не смију да остану непримијећени, и друштво мора да посвети вама дужну пажњу. Европски наш пут нема алтернативу, а на том путу ви представљате бисер без кога се не смије и не може. Само на тај начин зауставићемо тренд одлазака из нашег града, али и наше државе. Приоритет свих приориотета мора бити изналажење начина да ви, са вашим неспорним знањем останете да улажете у своје Беране и нашу Црну Гору. Држава без младости нема европску перспективу„, подвукао је предсједник.

Општина Беране наградила најуспјешније ученике (ФОТО)

На крају се посебно обратио матурантима.

„Сигуран сам да са вама дијелим осјећај жаљења што нијесте корачали беранским улицама на традиционалној прослави матуре. Овај град је остао ускраћен за један диван поклон љепоте, који бисте послали свима широм планете. На жалост, виша сила је спријечила свечани дефиле, али сам увјерен да ће ваша љепота и неспорно знање сигурно доћи до изражаја на некој новој прослави и дефилеу. Желим од свег срца да нађете прави и исправан пут, јер пут који сад изаберете углавном ће бити и ваш животни позив. Поставили сте неке нове границе. Ми као град можемо само да се поносимо вама“, закључио је.

Општина Беране наградила најуспјешније ученике (ФОТО)

Директор ОШ „Доња Ржаница“, Светолик Чукић обратио се у име колектива школа, поздрављајући најбоље ученике основних и средњих школа.

„Свечаност коју већ шесту годину заредом Општина Беране организује за ученике, потврђује да локална управа посебан акценат ставља на образовање, и на томе смо им неизмјерно захвални“, казао је Чукић.

Локална управа је за добитнике дипломе Луча 1 из средњих школа, ђаке генерације, обезбиједила новчане награде и књиге, док су остали добили књиге.

Општина Беране наградила најуспјешније ученике (ФОТО)

Награде ученицима су, поред предсједника Шћекића, уручили предсједник СО Беране Новица Обрадовић, потпредсједници општине Марко Лалевић и Раде Кљајић, главни администратор Миладин Тмушић и секретар за финансије и економски развој Бојан Радошевић.

У музичком дијелу програма наступили су ученици Музичке школе Настасија Зоговић (виолина), Сергеј Арсенијевић (клавир) и Анастасија Ћорац (соло пјевање), као и дуо Лазар Јокић (гитара) и Јелена Ристић (соло).

Уручењу награда присуствовали су, поред ученика, директори основних и средњих школа са подручја општине, професори и наставници, одборници и директори јавних предузећа и институција.

Програм је водила професорица Вања Драгојевић.

Свечаност је одржана у складу са препорукама Националог координационог тијела Владе ЦГ.