У циљу унапређења домаће производње у сточарству, стабилизације прихода у малим домаћинствима те пружање додатне подршке останку на селу, Секретаријат за пољопривреду, туризам и водопривреду Општине Беране наставља са подршком развоја пољопривреде, па  је извршена набавка  приплодних стеоних јуница. Десет пољопривредних произвођача са територије општине Беране остварило право на укупно десет приплодних стеоних јуница. Приоритет су имали млађи брачни парови који живе на селу.

Према ријечима предсједника Општине Вука Тодоровића, Агробуџет за 2023. годину повећан је за око 53 %, и износи око 230 000 еура, тако да најављује још мјера подршке развоју сточарсва и уопште пољопривреде на територији општине Беране.

Како је саопштио ресорни Секретар Божо Премовић, ова мјера, која се спроводи већ четврту годину заредом, наставиће се, јер се на тај начин повећава сточни фонд и побољшава генетски потенцијал у говедарству. Радује га заинтересованост млађих лица, која планирају да остану на селу и баве се сточарством. Навео да је у плану за следећу годину набавка још већег броја приплодних стеоних јуница за беранске пољопривреднике.

Расподјела је извршена на новој сточној пијаци у Беранама.