Општина Беране је великом свечаношћу у сали Центра за културу, уз пригодан програм, по први пут организовала уручење награда за преко 170 ученика основних и средњих школа, укључујући и Нижу музичку школу,за школску 2014/2015 годину, у категоријама Луча, Луча 1 и Луча 2, затим за оне који су проглашени ђацима генерације у матичним школама, а награђени су и ученици за постигнуте резултате на признатим такмичењима у земљи и иностранству.

Уручењу награда присуствовали су предсједници општине и СО Беране, Драгослав Шћекић и Горан Киковић, потпредсједници др Зоран Марсенић и Драгутин Јоксимовић, директори, професори и наставници основних и средњих школа са подручја наше општине, одборници, директори јавних предузећа и институција, као и ученици и њихови родитељи.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић поручио је, имеђу осталог, ученицима да образовање има темељну улогу како у личном тако и у друштвеном развоју, и управо оно и представља ону карику коју локална управа истиче у први план.

„Потребно је да се врати и унаприједи одговорност, култура, знање, повјерење, поштовање, због свих нас, иако се полако враћа, учинимо све да то буде што прије, јер нам насушно треба период  и духовног и економског опоравка, а то је простор за знање и оно то једино може, простор за вас, драги млади пријатељи“, казао је Шћекић.

На крају је истакао да не смијемо, сви заједно, заборавити, да су у Беранама поникле генерације и генерације интелектуалаца који су пронијели име нашег града широм свијета и додао да тако треба да буде и убудуће, јер наш град то заслужује.

„Имам моралну обавезу да јавно пред вама кажем да ће локална управа пружити свој максимум и дати све од себе да вас макар учинимо срећним у оној мјери у којој будемо у могућности.Још једном ХВАЛА ВАМ! Срећно у нове изазове на путу освајања нових побједничких мјеста“, закључио је предсједник на крају.

Потпредсједник општине Драгутин Јоксимовић уручио је награде лучношама основних школа, потпредсједник др Зоран Марсенић ученицима који су добили признање Луча 2 у категорији средњих школа, предсједник СО Беране Горан Киковић ученицима који су постигли запажене резултате на државним и међународним такмичењима, док је предсједник Шћекић уручио награде добитницима Луче 1 на нивоу средњих школа, као и ђацима генерације.

Након додјеле награда најуспјешнијим ученицима присутнима се обратио директор Гимназије „Панто Малишић“ Сретен Лутовац који је нагласио да је веома значајно што их је локална управа издвојила као посебну вриједност и квалитет нашег града, што је изразила спремност да их промовише и награди.

„Драги ученици, уз честитку за остварене резултате, желим да вам поручим у своје и у име својих колега – настојите да одржите континуитет рада и залагања, трудите се да својим интелектом одговарате на све врсте изазова који су пред вама и да, не штедећи себе, максимално улажете у сопствено образовање“, рекао је директор Лутовац.

У музичком дијелу програма наступиле су ученице Ниже музичке школе, добитнице Сребрне лире на државном такмичењу, Марија Недић (виолина), Теодора Фатић (гитара) и Анастасија Пековић (клавир), као и музички састав Гимназије „Панто Малишић“ који су чинили ученици различитих разреда.

Програм је водила Јелена Божовић, савјетница за културу у општинском Секретаријату за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО.

Говор Предсједника општине