Поводом смрти господина Стевана Лабудовића, добитника награде 21. Јул и сниматеља Алжирске револуције, делегација Општине Беране,  на челу са предсједником Општине г-дином  Драгославом Шћекићем и предсједником Скупштине општине г-дином Гораном Киковићем, присуствовала је комеморацији у знак сјећања на почившег у просторијама Амбасаде Демократске народне Републике Алжир.

У саставу делегације били су одборници: Драшко Дошљак, Богдан Јоксимовић, менаџер Општине Дарко Стојановић и руководилац Службе предсједника Дубравка Јованчевић.

DSC_0562 DSC_0611

 

предсједник Друштва пријатеља Алжира Марко Јелић опраштајући се од г-дина Лабудовића,  је подсјетио на његов херојски пут :

„Стеван Лабудовић који је, више од 60 година неговао пријатељство између народа Србије и Алжира, светао је пример колико један човек, привржен младалачким идејама до краја живота, може да допринесе сарадњи и пријатељсту између два народа и две државе. Ту приврженост завредео је вршећи своју дужност ратника по алжирској земљи, ризикујући свој живот. Зато је његово дело је велики споменик историје.

Оно што је Швајцарац Арчибалд Рајс за Србе, то је Стеван Лабудовић за Алжирце. Рајс је своје срце завештао за бојишта српских победа у Великом рату, на Кајмакчалану. Стеваново срце остаће вечито на Атласу, а његово велико архивско дело баштиниће подједнако наш и алжирски народ.

Нека је слава, и велико хвала, Стевану Лабудовићу, који ће, у својем вољеном Београду, то сигурно знамо, вечно сањати Беране, као свој завичај и топлину свог вољеног, братског Алжира!“

ОМАЖ СТЕВАНУ ЛАБУДОВИЋУ (Марко Јелић)