Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, НВО „Инвиктус“ у сарадњи са Општином Беране организовала је округли сто на тему  „Положај особа са инвалидитетом у нашој општини“ .

Након уводног обраћања Сретена Лекића из НВО „Инвиктус“, панелисти су говорили о присутним баријерама са којима се ОСИ суочавају, као и начинима на који се оне могу  превазићи.

Према ријечима предсједника општине Драгослава Шћекића обиљежавање Међународног дана особа са инвалидитетом  од великог је значаја: ,,Радујем се што ће Округли сто донијети закључке и покренути иницијативе у правцу побољшања положаја особа са инвалидитетом“- истакао је предсједник Шћекић.

Потпредсједник општине др Зоран Марсенић је  као добре примјере конкретног уклањања баријера и инклузије  навео изградњу приступне рампе за ОСИ у згради Општине Беране, као и запошљавање ОСИ у институцијама локалне самоуправе.

Маријета Мојашевић из Канцеларије за младе је представила презентацију о приступачности јавних објеката на територији Берана, а  психолог Ана Голубовић – Поповић је из свог угла  говорила о изазовима са којима се ОСИ суочавају.

Закључено је да је у последње вријеме у Беранама урађен значајан број активности на унапређењу положаја ОСИ и уклањању баријера, али и да је неопоходно уложити још напора и наставити са овим активностима како би ОСИ у Беранама имале квалитетнији живот. Учесници су истакли неопходност укључивања свих институција како локалних, тако и државних како би се дошло до квалитетних резултата.

Округлом столу су присуствовали представници локалне самоуправе, Центра за социјални рад, Дома здравља, Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју, представници НВО који се баве питањима ОСИ, као и особе за инвалидитетом запослене у Општини Беране.