У ЈУ „Полимски музеј“ јуче је у организацији Секретаријата за планирање и уређење простора организован округли сто на тему „Објекти у јавној употреби на локалном нивоу – Приступачност лицима са инвалидитетом на територији општине Беране“.

Према ријечима секретара Марка Лалевића, локална управа ће се потрудити да у наредних шест мјесеци обезбиједи адекватан приступ лицима са инвалидитетом свим општинским институцијама, и како је навео буџетом Општине за ту сврху издвојена су одређена средства. Он је нагласио да је приоритет како локалних власти тако и свих грађана помоћ лицима са инвалидитетом, у циљу побољшања њиховог положаја у друштву и свакодневног функционисања.

Округли сто је организован у циљу подизања свијести о потреби приступачности објеката лицима са инвалидитетом, као и у циљу анализе постојећих баријера и резултата на уклањању архитектонских баријера на локалном нивоу. На округлом столу се разговарало и о сарадњи институција на локалном нивоу, као и о укључивању невладиног сектора  у рјешавање овог питања.

Презентацију о приступачности лицима са инвалидитетом на територији општине Беране водили су Соња Вуковић и Ремзија Рамусовић. Они су истакли да 4101 становник општине  има сметње при обављању свакодневних активности.

Закључци са округлог стола биће презентирани на конференцији коју 16. децембра  организују Министарство одрживог развоја и туризма и Заједница општина Црне Горе, уз подршку ОЕБС-а.

Међу присутнима су били представници јавних установа, државних органа, локалне управе и невладиног сектора.