Током протеклог викенда у Беранама је одржано првенство у шаху. Под покровитељством Општине Беране, а у организацији клубова „Гамбит“ и „Беране“, такмичење се одвијало у просторијама шаховског клуба, који се налази на Стадиону малих спортова.

Првенство је отворила Јелена Божовић, помоћница у Секретаријату за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО, која је подсјетила на недавно одржани Новогодишњи спортски турнир на којем је једна од дисциплина била и шах.

,,Кроз овај турнир општина је дала подршку  промоцији шаха, посебно код младих. Шах се у васпитању и образовању дјеце сматра важним за побољшање интелекта и карактера,  те је потребно инсистирати на овој игри кад је образовање у питању. На наставницима је да са овим спортом упознају и дјечаке и дјевојчице како би убудуће што више младих заинтересовали за ову игру“, казала је она.

Оба горе поменута шаховска клуба су чланови прве Црногорске лиге, и са потребним лиценцама које имају, планирају и отварање школе шаха. Такође је у плану и да се наредни турнир одржи поводом Дана општине Беране – 21. јула, као што је некада раније био случај.

У такмичењу  у убрзаном шаху, које је одржано у суботу 22. децембра од 18.00 часова, прво мјесто је освојио Славко Петровић, друго Војислав Ивановић, док је трећи био Илија Ивановић. Сви тројица су чланови клуба „Гамбит“.

У такмичењу у брзопотезном шаху које је одиграно је у недељу 23. децембра од 10.00 сати, први је био Александар Цимбаљевић („Беране“), други Миодраг Малишић („Гамбит“) а трећи Мирослав Малишић из клуба ,,Беране“.