У организацији Удружења пчелара „Уљаник“ и Туристичке организације Беране, а под покровитељством Општине Беране и Савеза пчеларских организација Црне Горе, успјешно је одржана традиционална манифестација „Дани меда“. Упркос лошем времену тога дана у главној градској улици окупио се велики број пчелара из различитих градова Црне Горе и Србије. Посјетиоци су имали прилику да поред меда тога дана купе и остале пчелиње производе од прополиса, па све до различитих љекова и препарата. Међу излагачима нашли су се и произвођачи кошница и остале опреме која се користи у пчеларству, као и произвођачи домаће радиности.

Тринаесте по реду Дане меда отворио је потпредсједник општине Беране Раде Кљајић који је навео да га посебно радује што је ова година била медоносна и што су временски услови ишли на руку онима који се баве пчеларством.

„У претходном перидоу Општина Беране је спровела велики број активности како би поспјешила развој пољопивреде, као и сектор пчеларства. Све ово је урађено са намјером да се побољша квалитет живота наших грађана. Сходно томе, имали смо добру сарадњу са пчеларским удужењем „Уљаник“ који је ове године обиљежило значајан јубилеј, осам деценија од свог рада и постојања. Овакве манифестације су веома битне за развој пољопривреде како у Беранама, тако и шире. Вјерујем да ће традиција ових манифестација представљати путоказ другим секторима пољопривреде и другим пољопривредним произвођачима да се организују као пчелари и да дају пуни допринос развоју пољопривреде у Црној Гори“, казао је потпредсједник Кљајић, и искористио прилику да позове младе људе да се баве пчеларством, увјеравајући да се од ове дјелатности може живјети.

У име Савеза пчеларских организација Црне Горе обратио се предсједник Радуле Миљанић, напоменувши да Савез на чијем се челу налази предузима бројне активности у циљу унапређења пчеларске производње у Црној Гори.

„Стање у црногорском пчеларству у односу на прије десет година биљежи велике помаке. У последње вријеме постигли смо запажене резултате у овој области а томе у прилог у говоре и бројне похвале које добијамо. Све пчеларске организације у Црној Гори, међу којима и берански „Уљаник“, раде и дјелују веома успјешно. Доста тога је урађено на плану едукације пчелара, набавке опреме и иницирању младих људи који се баве овом корисном дјелатношћу“, истакао је Миљанић, и додао да се црногорско пчеларство, и поред запажених резултата, сусреће са бројним проблемима, попут увоза меда сумњивог квалитета и поријекла. Нагласио је да ће Савез пчеларских организација у нарденом перидоу предузети одговарајуће мјере како би се такве ствари свеле на минимум.

Излагаче је поздравио и предсједник беранског Удружења „Уљаник“ Велизар Цимбаљевић, упутивши ријечи захвалности свима који су подржали одржавање ове манифестације.

„Наше удружење ове године слави 80 година постојања. У години значајног јубилеја срећа је била наклоњена пчеларима. Радује ме што данас овдје видим излагаче из различитих градова Црне Горе и Србије, што је доказ да је ова манифестација оправдала своје постојање, у нади да ће нас наредне године бити још више“, казао је Цимбаљевић.

У културно-умјетничком дијелу програма наступила је пјевачка група Удружење народних стваралаштва „Ђурђеви ступови“.